Brit jelentés: a „rasszista" bevándorláspolitika miatt jogtalanul deportáltak feketéket Nagy-Britanniából

2024. szeptember 26. 22:47

Theresa May belügyminisztersége idején 83 esetben történt jogtalan deportálás, de az iratok szerint az 1960-as évektől kezdve az volt az íratlan irányvonal, hogy csökkenteni kell a nem-fehér brit lakosok számát.

2024. szeptember 26. 22:47

Nyitókép: Theresa May szólal fel a brit parlament alsóházában 2024. május 20-án  /  fotó: Jessica TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP

 

A kulturális sokféleségére büszke Nagy-Britanniában csütörtökön nyilvánosságra hoztak egy hivatalos jelentést, amely levéltári anyagok, illetve korábbi titkosított állami dokumentumok alapján azt állítja, hogy 1962-tól kezdve az volt a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi szamárvezetője, hogy minél kevesebb nem-fehér bevándorló érkezzen a szigetországba.

A Reuters írása szerint az 1962-ben, 1968-ban, majd 1971-ben hozott bevándorlási törvények célja az volt, hogy csökkentsék a nem fehér bőrű állampolgárok arányát a társadalomban, 

és ezek a jogszabályi alapok vezettek oda, hogy ezek alapján valóságos állami visszaélések történtek. 

Ilyen például a Windrush-botrány, amelynek során több ezer karibi bevándorlót a szigetországban jogellenes tartottak fogva, jogellenes toloncoltak ki. A gyakorlat 2012-ben kezdődött Theresa May későbbi kormányfő belügyminisztersége idején, és az volt benne a különlegesen ellentmondásos, hogy olyan polgárokat kezdett háborgatni a brit állam, akik 1948 és 1971 között érkeztek a karibi térségből annak érdekében, hogy pótolják a második világháborús emberveszteség miatti munkaerő-hiányt.

Ezekben az években az úgynevezett „barátságtalan környezet”-politika jegyében a bevándorlási hivatal távozásra akarta késztetni ezeket az embereket, a módszerek pedig a következők voltak: útlevél elkobzása, szociális ellátástól való megfosztás, munkahelyről való elbocsátás, néhány tucat esetben pedig jogtalan deportálás Nagy-Britanniából.

Theresa May miniszterelnökségén nagy csorbát ejtett, hogy saját belügyi-bevándorlásügyi gyakorlata miatt végül 

2018-ban bocsánatot kellett kérnie állami vezetőként az áldozatoktól, és kártérítést ígért nekik.

A politika alapos felderítésére 2020-ban alakult kutatócsoport, miután a belügyminisztérium jelentése részlegeiben feltárta az eseteket. A 2022-ben elkészült jelentést azonban az akkori konzervatív kormány nem hozta nyilvánosságra, ezt most a Starmer-féle munkáspárti kabinet tette meg.

--

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2024. szeptember 26. 23:06
Mondom én, hogy hülyék! Azt képzelik, ezek főzni és dolgozni fognak nekik, közben csak simán leszülik a briteket. Rosszabb esetben (gazdasági káosz) viszont simán leölik azt, akinek fehér a bőre. Aztán megsütik, megeszik...
bill-murr
2024. szeptember 26. 23:01
Miert nem akarnak afrikabol multikultit csinalni? Hatha elonyukre valna… jaaa azt nem lehet. Az is rasszista lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!