Az Euronews megírta, ki nyerte a németországi választásokat

2024. szeptember 02. 20:12

Külföldi szereplő jutott eszükbe.

2024. szeptember 02. 20:12
Putyin

Nyitókép: Maxim Shemetov / POOL / AFP

Elemzést közölt a hétvégi türingiai és szászországi tartományi választásokról a Euronews. Emlékeztetőül: türingiai győzelmével most először lett egy tartomány legerősebb pártja hivatalosan is a bevándorlásellenes jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD), közel tíz százelékot ráverve a CDU-ra; Szászországban az AfD és a CDU fej fej mellett végeztek,

a berlini kormánykoalíció három pártja pedig mindkét tartományban alig kapott többet összesen 10 százaléknál.

Ezen eredmény a Euronews szerint „komoly szélsőjobboldali győzelem”, amely „felrázza a status quót”, s eredője a „mély elégedetlenség egy belharcai miatt hírhedt nemzeti kormánnyal, a bevándorlásellenes hangulat” és a „szkepticizmus az Ukrajnának nyújtott német katonai segéllyel szemben”. Ezeket látja a Euronews amögött, hogy megugrott „a populista pártok támogatottsága a Nyugat-Németországnál kevésbé jómódú régióban”. Azt is kikövetkeztették, hogy a mindkét választáson a nulláról pár hónap alatt 10 százalék fölé jutott Sahra Wagenknecht Szövetség azért sikeres, mert „baloldali gazdaságpolitikát kombinál migrációellenes agendával”.

Legfontosabb mondanivalójuk ugyanakkor, hogy az eredmény „jó hír Oroszországnak”, és „a Kremlt lehet a német tartományi választások indirekt győztesének tekinteni”, mert

„állítólag mind az AfD-nek, mind a BSW-nek szorosak a kapcsolatai Moszkvával, és ellenzik Ukrajna támogatását”.

A szoros moszkvai kapcsolatokra semmilyen bizonyítékkal nem szolgálnak, a BSW-t szoros oroszországi kapcsolatokkal egyébként eleddig senki sem vádolta meg.

A Euronews emellett úgy látja: az eredmény nyomást helyez a szövetségi kormányra is, mert „tetézte a blokk siralmas teljesítményét a júliusi EP-választáson”, és „egyelőre nem világos, van-e bármiféle receptjük arra, hogy változtassanak a dolgokon, miközben alig több, mint egy év múlva esedékes Németország következő országos választása”.

„Olaf Scholz a kudarc arca Türingiában és Szászországban is” – idézi a lap Jens Spahn CDU-alelnököt, ugyanakkor jelzik: a két választás az országosan legnépszerűbb CDU-t is nehéz döntések elé állítja, hiszen Türingia tartományi parlamentjében az AfD az egyharmados mandátumarány fölé került,

így nélküle nem lehet kinevezni a tartományi alkotmánybírákat sem többé.

Ez „megnehezíti a működőképes kormányok kialakítását” a lap szerint – mégpedig olyannyira, hogy a CDU-nak és a legnagyobb kormánypárt SPD-nek még akkor sem lenne meg a többsége Türingiában, ha minden tabut megtörve összefognának.

 

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eljolesz
2024. szeptember 03. 11:04
Hibázott a firkász, Orbánt nem hibáztatta.
syphax
2024. szeptember 03. 04:32
MERT PERSZE AKINEK AZ AfD "SZÉLSŐ."..LÓFASZ, ANNAK DR. ORBÁN ÉS A FIDESZ IS "SZÉLSŐJOBB"..NOHA NYILVÁNVALÓAN NEM(!!!) "AZ",.HISZEN AHOL ANNYI ELMEBETEG LIBGENYÓ POFÁZHAT-IRHAT-BÖFÖGHET-ASZTALRA SZARHAT, MINT NÁLUNK, OTT ALIGHANEM INKÁBB SZÉLSŐ-LIBERÁL-KÓR URALKODIK ÉS NEM "SZÉLSŐ"--JOBB-SZERŰ...BÁRMI!!!
syphax
2024. szeptember 03. 04:25
AZ Euronews és MINDEN hülye nyugati véleményformáló által SZÉLSŐ-jobboldainak aposztrofált AfD MINDEN CSAK NEM(!!!) "SZÉLSŐ". (SZÉLSŐ HÜLYE AZ EURONEWS,SŐT CSÚCS-IDIÓTA Á-TÓL CETTIG) MAJD JÖN(!!) AZ IGAZI(!!!!) SZÉLSŐJOBB ÁS AKKOR MEGLÁTJÁK NYUGATI LIBGENYÓÉK MI IS VALÓJÁBA' A "SZÉLSŐ"!!! AZ AfD MÉG BIZTOS HOGY NEM "AZ"!
jamborz
2024. szeptember 02. 22:59
Már elvették az AFD blokkoló kisebbséghez szükséges 1 képviselői helyét, na hogy!? Számítógépes hibára hivatkozva a szavazatszámláskor... Tanulnak! Biden sem választást nyert, hanem szavazatszámlálást...így megy ez...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!