Orbán Viktor: „Az EU békeprojekt, és most háború van Európában”

2024. szeptember 06. 15:18

A versenyképességről, az európai bürokráciacsökkentésről és a békéről beszélt a miniszterelnök.

2024. szeptember 06. 15:18
null

Nyitókép: Piero CRUCIATTI / AFP

Európa versenyképességéről és a béke elérésének lehetőségéről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Ház – Ambrosetti fórumon, a Comói-tó melletti Cernobbióban. A háromnapos rendezvényen a nyitónapon szólalhatott fel a magyar kormányfő, aki Magyarország és Európa jövőjéről beszélt.

Mint kérdésre elmondta, a magyar soros elnökség legfőbb prioritása a versenyképesség, Európa versenyképessége.

A háború és a közös háborús erőfeszítések kapcsán pedig rámutatott:

ne feledjük, hogy az EU egy békeprojekt.

Ami az európai versenyképességet illeti, a kérdező Mario Draghit, az Európai Központi Bank (ECB) volt elnökét idézte, ennek kapcsán volt kíváncsi Orbán véleményére.

A kormányfő közölte:

novemberben szeretne összerakni az EU tagállami vezetőivel egy versenyképességi paktumot.

A háború és a versenyképesség ugyanis nagyban összefügg; mint rámutatott: az EU egy békestruktúra, de most háború dúl a szomszédunkban. A másik komoly kérdés pedig a migráció, ami egyre jobban szétzilálja az uniót.

A versenyképesség kapcsán három komoly gazdaságpolitikai kihívást sorolt fel. Előkelő helyen említette az ellentmondásos megítélésű Green Dealt, vagyis azt a 2020-ban jóváhagyott európai zöld megállapodást, amelynek elméleti célja az Európai Unió klímasemlegessé tétele 2050-ben.

„A Green Deal újragondolása nagyon fontos eleme a versenyképességnek” – közölte a kormányfő, aki a legutóbbi döntéséről is beszélt, amit az EU kínai autók kapcsán hozott.

Ezt is ajánljuk a témában

  • Egyértelmű, hogy a Green Deal nem az üzlet menedzselése, hanem éppen ellenére van – tette hozzá.
  • A második kihívás a bürokrácia, ami véleménye szerint csökkentendő.
  • A harmadik a befektetések visszavonzása Európába – sorolta a magyar miniszterelnök a versenyképesség kapcsán.

Meg kell határoznunk, miért dolgozunk együtt, önmagában a vállalati érdek ehhez nem elég – tette hozzá Orbán, aki arról is beszélt, hogy

erősebb együttműködésre van szükség az unióban, de nem politikai, hanem versenyképességi és védelmi területen. A politikai unióra nincs szükségünk – tette hozzá.

A háborúról külön kiemelten beszélt a miniszterelnök, aki emlékeztetett, hogy a jugoszláv háború idején éppen ő kormányzott Magyarországon, akkor alakította első kormányát. Itt a szomszédban akkor elég kockázatos volt a helyzet – idézte fel a miniszterelnök, majd azt is elmondta, mit tanult a békemissziókról.

Ha nincs kommunikáció a harcoló felek között, az nagy baj – most nincs ilyen Oroszországgal.

Tűzszünet, ez lenne a második, amit el kellene érni, mondta Orbán – az első pont tehát nem a béketerv, amiről folyton szó van, hanem a tűzszünet. Előbbi is fontos, de a megfelelő sorrend ez: kommunikáció és a tűzszünet, aztán a tárgyalás a béketervről.

Ezért mentem Kijevbe, Moszkvába, Pekingbe és Washingtonba”

Meg kell értenünk, mi az esély a békére. Ugyanakkor a miniszterelnököt nem érték jó élmények az első két fővárosban.

Egyik fél sem akarja a békét, ezt tapasztaltam Kijevben és Moszkvában; mindketten azt hiszik, az idő nekik dolgozik – idézte fel.

Ezért mentem Washingtonba és Pekingbe is, hogy segítsek olyan nemzetközi körülményeket teremteni, ahol az egész világ tűzszünetet akar elérni, amilyen gyorsan csak lehet. A békebarátok nagy körét megalakítani így” – tette hozzá.

***

A Forum di Cernobbio alapvetően zárt ajtók mögött zajlik, a  The European House – Ambrosetti (TEHA) nevű think tank szervezésében zajló fórum legtöbb eseménye nem nyilvános. A beszédeket videóközvetítésen, élőben ezen a linken lehet követni.

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. szeptember 07. 08:34
epét hánynak a sekélymagyar libernyákok..
catalina11
2024. szeptember 07. 08:33
Skywalker_bp 2024. szeptember 06. 20:42 A hanyatló, erkölcsi fertôben dagonyázó Nyugat ellenében Orbán Viktor által megszervezett keresztény Magyarország erkölcsi gerincet és tartást sugárzó hírei: ... 4 x 2/3 Skywalker elvtárs NÉGYSZER KÉTHARMAD!
evpus
2024. szeptember 07. 08:00
Igaz
Kormánypárti2
2024. szeptember 06. 21:29
Biztos hogy nem szuper nyugati szigetelővel, hanem szar kínaival van elszigetelve a főni, mert több mikrofonos nehezen férne még a közelébe. :DD És holnap meg még nem is bukik, mert szombat lesz. :DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!