A Telegram-vezér félrevezetettnek nevezte a francia hatóságok vádjait

2024. szeptember 06. 06:20

Tagadta, hogy a Telegram „valamiféle anarchikus paradicsom” lenne.

2024. szeptember 06. 06:20

Nyitókép: Stanislav Kogiku / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

A Telegram alapítója és vezérigazgatója, Pavel Durov a francia hatóságokat támadta, és „félrevezetettnek” nevezte a múlt heti letartóztatását az üzenetküldő alkalmazás elégtelen moderálásával kapcsolatos vádakkal kapcsolatban – írta a BBC. Az őrizetbe vétele óta tett első nyilvános nyilatkozatában visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a Telegram „valamiféle anarchikus paradicsom” lenne.

Durovot augusztus 25-én tartóztatták le egy Párizstól északra fekvő repülőtéren, és azóta vádat emeltek ellene, mert a gyanú szerint bűnrészességgel járult hozzá ahhoz, hogy az oldalán illegális tranzakciók, kábítószer-kereskedelem, csalás és gyermekek szexuális zaklatásáról készült képek terjesztése virágozhasson. Telegramban közzétett nyilatkozatában azt mondta, hogy 

meglepő” és „elhibázott megközelítés”, hogy őt teszik felelőssé a platformon harmadik felek által elkövetett bűncselekményekért.

„Ha egy ország elégedetlen egy internetes szolgáltatással, a bevett gyakorlat az, hogy maga ellen a szolgáltatás ellen indítanak jogi eljárást” – mondta az orosz származású milliárdos, aki francia állampolgár is. „Az okostelefonok előtti korszakból származó törvények felhasználása arra, hogy egy vezérigazgatót vádoljanak az általa irányított platformon harmadik felek által elkövetett bűncselekményekkel, elhibázott megközelítés” – hangsúlyozta. „Technológiát építeni már így is elég nehéz. Egyetlen innovátor sem fog új eszközöket építeni, ha tudja, hogy személyesen felelőssé tehető az eszközökkel való esetleges visszaélésekért” – mondta.

Naponta több millió káros bejegyzést és csatornát szüntetnek meg

Bár elismerte, hogy a Telegram nem tökéletes, elmondta, hogy a francia hatóságoknak több módja is van arra, hogy kapcsolatba lépjenek vele és a Telegrammal, és hogy az alkalmazásnak hivatalos képviselője van az EU-ban. „Az egyes médiumok állításai, miszerint a Telegram valamiféle anarchikus paradicsom, egyáltalán nem igazak. Naponta több millió káros bejegyzést és csatornát szüntetünk meg” – hangsúlyozta.

A Telegram akár 200 000 tagú csoportokat is engedélyez, ami a kritikusok szerint megkönnyíti a félretájékoztatás terjedését, valamint a felhasználók számára az összeesküvés-elméletet hirdető, neonáci, pedofil vagy terrorista tartalmak megosztását. Az Egyesült Királyságban nemrégiben az alkalmazást azért vizsgálták, mert szélsőjobboldali csatornáknak adott otthont, amelyek a múlt hónapban közreműködtek az angol városokban történt erőszakos rendbontások szervezésében.

A Telegram eltávolított néhány csoportot, azonban a kiberbiztonsági szakértők szerint a szélsőséges és illegális tartalmak moderálására szolgáló rendszere összességében jóval gyengébb, mint más közösségi médiavállalatoké és messengeralkalmazásoké.
 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!