Zelenszkij menesztette a légierő parancsnokát – Ukrajna először használta harcban és máris elvesztette egyik F–16-osát

2024. augusztus 30. 20:23

A hétfői orosz rakétatámadások során lezuhant Ukrajna egy nemrég kapott F–16-os vadászgépe, a pilóta életét vesztette.

2024. augusztus 30. 20:23

Nyitókép: Jerry Lampen / ANP / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken felmentette az ország légierő parancsnokát, négy nappal azután, hogy a Nyugati partnerektől kapott egyik F-16-os vadászgép lezuhant egy orosz bombázás során – írja az AP News hírügynökség. A gép elvesztését csak tegnap ismerték be az ukránok hivatalosan.

Oleksuk Mikola altábornagy menesztését az elnöki hivatal honlapján tették közzé.

Meg kell védenünk az embereket. Meg kell védenünk a személyzetet. Gondoskodnunk kell minden katonánkról” – mondta Zelenszkij egy beszédben, amelyet percekkel azután tartott, hogy a rendelet megjelent. Hozzátette, hogy Ukrajnának meg kell erősítenie hadseregét a parancsnoki szinten is.

Az ukrán hadsereg vezérkara közölte, hogy Anatolij Krivonozsko altábornagyot nevezték ki ideiglenes légierő-parancsnoknak.

A felmentés ugyanazon a napon történt, amikor Oleksuk éles kritikát fogalmazott meg Mariana Bezuhla parlamenti képviselőnővel szemben, aki az ukrán parlament védelmi bizottságának alelnöke, mivel az állítása szerint az F-16-ost egy Patriot légvédelmi rendszer lőtte le.

Oleksuk azzal vádolta Bezuhtlát, hogy rágalmazza a légierőt és hitelteleníti az amerikai fegyvergyártókat, és reményét fejezte ki, hogy kijelentéseiért jogi következményekkel kell szembenéznie.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2024. szeptember 01. 18:06
Ráadásul a pilóta se ukrán volt.
Héja
2024. augusztus 31. 14:49
Zelenszkij kivételével mindenkit leváltanak. Micsoda társaság...
remi
2024. augusztus 31. 10:03
Ez amúgy mostanában amolyan hobbi a hoholoknál, a napokban sikeresen kilőttek egy bredlit is. Ez az eset mondjuk alighanem arra utal, hogy a drónkezelők is egyre kevésbé képzettek és egyre több hülyeséget csinálnak, a patriottal kilőtt F-16 viszont ennél komolyabb gondokat jelez, a barátfelismerő rendszer működésképtelenségét pl., ami a ruszkiknál is problémás (bár mostanra talán javítottak rajta) de a nátónál is az. Ha több F-16 lesz a légtérben akkor lesznek még ilyen esetek.
Obsitos Technikus
2024. augusztus 31. 09:39
Az áruló Szarszkijt nem lehetne kilőni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!