„Visszasírja” a magyar börtönt Ilaria Salis, miután saját hazájában is megnézett egyet

2024. augusztus 21. 14:03

A brutális antifa-támadások korábbi, első rendű vádlottja szerint a magyar börtön „embertelen” volt, de az olasz szerinte „maga a pokol”.

2024. augusztus 21. 14:03

Nyitókép:  Attila KISBENEDEK / AFP

 

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: miután a brutális antifa-támadások első rendű vádlottja, az olasz Ilaria Salis Olaszországban az európai parlamenti képviselőválasztáson mandátumhoz jutott, mentelmi joga révén elhagyhatta Magyarországot. 

 Ilaria Salis tizenöt hónapot töltött letartóztatásban, állítása szerint rémes körülmények között. Miután 2023 februárjában Budapesten őrizetbe vették. A magát antifa aktivistának valló nő ellen idén indult bírósági tárgyalás egyebek között csoportosan elkövetett erőszak és súlyos testi sértés vádjával. Júniusban bűnügyi felügyelet mellett házi őrizetbe került, majd az Európai Parlamentbe történt megválasztása után szabadlábra helyezték. Európai kampányüzenetében a börtönökben levők jogainak biztosítását, körülményeik javítását ígérte.

Miután elhagyhatta Magyarországot, Salis a brit The Guardiannek adott interjújában többek között azt fejtegette, hogy a cellájában patkányok és bogarak hemzsegtek, napokig nem mosakodhatott és nem kapott sürgős orvosi ellátást sem. A brit lapnak akkoriban még azt is hozzátette, hogy „nagyon kemény időszakon van túl, ám még nincs vége, hiszen az ellene folyó magyarországi pert csak az európai parlamenti képviselői ciklus idejére függesztették fel, öt év múlva minden folytatódhat.”

 

Salis állítja, a fogvatartottak jogaiért harcol majd az európai parlamentben. 
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

Visszasírja a magyar börtönt?

Szerdán azonban kiderült: Salis szerint saját hazájában „pokoli a börtönhelyzet, Olaszország is megsérti a rabok jogait”. Salis ezt már a baloldali La Repubblica című olasz napilapnak nyilatkozta, miután a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) európai parlamenti képviselőjeként, előzetes bejelentés nélkül felkereste a San Vittore milánói börtönt.

Magamat láttam vissza a fojtogató cellákban, ahol hárman alszanak, és nem tudnak felállni a helyhiány miatt. Megéreztem az elveszettséget a külföldi rabokban, akiket két hónapja fogva tartanak és még nem tudtak senkinek telefonálni”

– mondta Ilaria Salis. Hangsúlyozta, hogy neki hat hónap fogva tartás után sikerült levelet írnia szüleinek a magyarországi börtönkörülményekről. Embertelennek nevezte budapesti fogva tartását.

A San Vittore számít a legzsúfoltabb olaszországi büntetés-végrehajtási intézetnek, ahol a 450 férőhelyes börtönben több mint ezer rabot tartanak fogva. A rabok hetvenöt százaléka külföldi, többségében bevándorlók.

Ilaria Salis az olasz börtönben tett látogatása után úgy vélte, „San Vittore maga a pokol, és Olaszország is megsérti a rabok jogait”, majd közölte: olyan reformot szorgalmaz, amely bizonyos esetekben a börtönt más büntetési megoldásokkal helyettesíti, megváltoztatja az előzetes letartóztatás feltételeit, és elengedi a kisebb, „kényszerből elkövetett” bűncselekmények büntetését. Utóbbiak között példaként említette, amikor valaki éhezés miatt lop, vagy mivel nincs hol laknia, üres épületeket foglal el. 

Korábban Ilaria Salis ellen Lombardia tartományban több eljárás is indult, mivel szélsőbaloldali csoportok tagjaként épületeket foglalt el. Az önkormányzatok 90 ezer euró be nem fizetett lakbért és szolgáltatási díjat követelnek tőle. EP-képviselői megválasztása után Ilaria Salis úgy nyilatkozott, hogy az üres lakásokba való beköltözéssel „senkitől nem vettünk el semmit”. 

(MTI)

 

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyégé
2024. augusztus 27. 18:48
Ha igaz volna is, csak az övéi között kapott megérdemelt helyet!
rizseslecso07
2024. augusztus 22. 11:44
Micsoda szar világ. A kaptár nem SZOT üdülő. Én pl. beperelném miatta a kormányt. Amúgy én is visszasírom a hölgyet. A börtönbe.
robag7
2024. augusztus 22. 06:27
"A rabok hetvenöt százaléka külföldi, többségében bevándorlók." Bér rabtartás, mondjuk Kínában, Oroszországban?
valerian-0
2024. augusztus 22. 02:04
Azok a szegény bûnözõk. Meg a jogaik. Nem normális az a világ, ahol a bûnözõk fejét símogatni kell, luxus börtönökben kell elszállásolni õket, és külön jogvédõk járják a börtönöket, hogy fikázzák azokat tengeren túli parancsra. Az ártatlan áldozatokkal meg senki sem törõdik. Legfeljebb olyan Clintonné félék kacarásznak rajtuk, hogy hiszen azok csak járulékos veszteség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!