Véletlenül találtak rá a kopaszodás ellenszerére

2024. augusztus 13. 18:02

A hajhullás nem csupán esztétikai probléma, hanem fontos egészségügyi figyelmeztetés is lehet.

2024. augusztus 13. 18:02
null

Nyitókép: ART4STOCK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AUM / Science Photo Library via AFP

Egy indiai tanulmány az örökletes hajhullást vette górcső alá, amely gyakori jelenség a férfiak körében, és a pubertás után bármikor bekövetkezhet. A férfiak kétharmada 60 éves kora után tapasztalja meg, de ha sokkal korábban jelentkezik, az komolyabb betegségek jele lehet. Kutatások szerint a 40 éves kor előtti hajhullás és őszülés növelheti a szívbetegségek, különösen a koszorúér-betegség kockázatát, akár 5,6-szorosára is.

A tanulmány feltárta, hogy a korai hajhullás és őszülés gyakrabban fordul elő koszorúér-betegségben szenvedő férfiaknál. Ez arra utal, hogy 

a hajhullás nem csupán esztétikai probléma, hanem fontos egészségügyi figyelmeztetés is lehet. 

Ez a felismerés új irányt nyithat a korai diagnózisban és a megelőzésben is. Egy másik izgalmas felfedezés a 2-dezoxi-D-ribóz (2dDR) nevű természetes cukor alkalmazása. Kutatók felfedezték, hogy 

ez a cukor elősegíti az új erek képződését, ami a haj növekedését is serkentheti. 

Egereken végzett kísérletek során a 2dDR használata javította a haj újbóli növekedését, ami új lehetőségeket kínálhat a hajhullás kezelésében. Ez a felfedezés különösen fontos lehet, mivel jelenleg csak két FDA ( Food and Drug Administration) által jóváhagyott gyógyszer létezik a hajhullás kezelésére. A 2-dezoxi-D-ribóz cukor egy természetes és hatékony alternatíva lehet, amely fokozhatja a szőrtüszők vérellátását, így ösztönözve a hajnövekedést.

 

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csányi Gyuri
2024. augusztus 20. 00:24
A hajhullást csak a padló állítja meg.
Dominik
2024. augusztus 14. 07:10
A kopaszodás ellenszere a finastride szerű gyógyszerek és fejbőrön keresztül beszívódó változatai. A hajhullás alapvető okát szünteti meg, de komoly mellékhatásai miatt sokan inkább nem szedik. Fejbőrön át beszívódó változatai jóval biztonságosabbak de azok se veszélytelenek. Ez a cikk teljesen félrevezető, csak egy plusz adalékanyagot fedeztek fel, ami talán segíthet az újranövesztésben.
pandalala
2024. augusztus 13. 19:57
:-)) '"Illés - Az Ész a Fontos (Nem a Haj)" www.youtube.com/watch?v=0fRo0ViSpbg :cool:
Akitlosz
2024. augusztus 13. 18:49
Na, akkor megint jönnek majd a "Miért kopasz, ha nem muszáj?" típusú reklámok! De eddig még semmilyen hatékon módszert nem találtak fel a genetikai eredetű kopaszsággal szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!