Végveszélyben van Kelet-Németország a Politico szerint

2024. augusztus 31. 16:56

Az AfD szászországi előretörésének titkát találgatja a brüsszeli lap: szerintük még a titkosszolgálat sem tudja megtörni a népszerűségüket.

2024. augusztus 31. 16:56
Björn Höcke AfD-vezér szónokol a türingiai kampányban.

Fotón: Björn Höcke AfD-vezér szónokol a türingiai kampányban (Hannes P Albert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

***

A kelet-németországi Politico nagy erőkkel járja be Kelet-Németországot és csodálkozik rá az AfD támogatottságára, illetve, hogy egy AfD-s politikus éppen úgy feltűnhet egy nyilvános rendezvényen, mintha ugyanolyan ember lenne, mint egy rendes demokrata.

Ezt is ajánljuk a témában

Éppen Großschirmában járt a stáb, és regisztrálta a tényt, hogy Rolf Weigand, aki itt lakik, annak ellenére része a város közéletének, hogy AfD-s. Aktív a helyi általános iskolát támogató egyesületben, és benne van a helyi baromfitenyésztő klubban is, egykor 94 pontot kapott az egyik versenyen türingiai szakállas csirkéjével. Nemrég a helyi tehetségkutató show-ban a sörös pult mögött találkozhattak vele az emberek.

„Mindig is kerestük a kapcsolatot a polgárokkal, úgy gondolom, hogy ez a polgárokhoz való közelség, ez a kapcsolat különösen erőssé tesz bennünket”

– mondja a Politico kérdésére, amely megjegyzi, hogy a kelet-nyugat ellentét abszolút megmaradt, keleten pedig az AfD erősödik, hiába figyelmeztetik az ittenieket a politikusok, hogy ezek bizony vállalhatatlan radikálisok.

De mindhárom választás előtt álló tartományban erősödik a párt, ugyanis helyben a mainstream pártokban, intézményekben és médiában már nincs bizalom – jegyzi meg a lap; Szászországban alig tízből négy ember elégedett a demokrácia működésével, a médiában és pláne a politikusokban még kevesebben bíznak.

Az AfD pedig, így a Politico, szítja és ki is használja ezt, előbb az önkormányzati, majd tartományi parlamentekben tör előre, „normalizálja a pártot”, előkészítve az országos tényezővé válást. Ebben pedig a Weigandhoz hasonló emberek kulcstényezők, vélekedik a lap. Ő például a voksok 60 százalékával lett Großschirma polgármestere, maga mögé utasítva a centrista jelölteket.

Technikai okok miatt viszont a szavazást megsemmisítették, így Weigand most vasárnap újra indul – ő az, akit még azok is „kedves srácnak” neveztek, akik nem pártszimpatizánsok.

S mi több, aggódik a Politico, az AfD-t annak ellenére támogatják egyre többen errefelé, hogy

a titkosszolgálatok a párt helyi szervezeteit Szászországban és Türingiában is a német demokrácia aláásását célzó szélsőséges szervezetek közé sorolták.

Érezhető a brüsszeli lap kétségbeesése, ahogyan gyorsan felidézi Adolf Hitler hatalomra kerülésének körülményeit, aki előbb magas támogatottsággal került be a német Bundestagba, majd a konzervatívok segítettek normalizálni őket, beemelve a türingiai tartományi parlamentbe – éppen ezért a mainstream pártok most igyekeznek elkordonozni a jobboldaliakat, kizárva minden együttműködést. 

Az AfD azonban arra számít, hogy kellően jó eredményt elérve a mainstream kénytelen lesz szóba állni vele olyan banális dolgok miatt, mint az iskolák felújítása, utak javítása és a többi, ami utóbb átfogóbb politikai kérdések kapcsán is kinyitja majd a karám ajtaját. Ezt a párt helyi főstratégája is elmondta a Politicónak, s

azt még a többi großschirmai politikus is elismeri, hogy a stratégia működik.

A megfejtést persze Weigand ellenfele, a CDU-s Gunter Zschommler árulja el a brüsszeli lapnak: ellenfele azért tudott felülkerekedni, mert a mainstream pártok régóta elhanyagolják a vidéki területeket.

„Az elmúlt két évtizedben a nagy pártok kizárólag a városokra összpontosítottak” – mondja, az AfD meg kihasználja ezt.

A CDU időnként azért össze is áll kérdésekben az AfD-vel, főleg ideológiai kérdésekben; például az egyik városi tanácsban támogatták az AfD azon indítványát, amely megtiltotta a nemi szempontból semleges nyelvezet használatát a város színházi reklámjaiban. Máskor egy balos polgármestert váltottak le együtt sikeresen.

A helyi baloldaliak természetesen rettegnek, Hitlert és a harmincas éveket emlegetik.

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eljolesz
2024. szeptember 01. 20:24
"Ő például a voksok 60 százalékával lett Großschirma polgármestere, maga mögé utasítva a centrista jelölteket. Technikai okok miatt viszont a szavazást megsemmisítették, így Weigand most vasárnap újra indul –" Láthatjuk, hogyan működik a jogállam. :)
Kerezs
2024. szeptember 01. 13:22
Teljes tévedés. Nem kelet-Németország, hanem Németország. És nem az AFD miatt.
Robi54
2024. szeptember 01. 12:29
A keletnémetek még nem hülyültek meg teljesen.
ipolypart2
2024. augusztus 31. 23:18
Ezsembe jutott valami. Egy időben nagyon mentek a Pirézek, aki nem volt a csapatban az elbizonytalanodott, hogy emberek, vagy mik is azok? Jótlehetett bunkózni, meg mucsizni ezze. Most azoktól, akik ezt kitalálták megkérdezném, hogy szerintük emberek- e a Szorbok. Lehet találgatni, segítséget is lehet igénybe venni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!