Van esélye Románia kormányzására a szélsőjobboldali AUR-nak? – magyarázkodnak a kormánypárti képviselők

2024. augusztus 28. 14:57

A román szocdemek megosztottak az AUR-ral való összefogás kérdésében.

2024. augusztus 28. 14:57
null

Nyitókép: Románok az AUR naggyűlésén/Daniel MIHAILESCU / AFP

A romániai szociáldemokraták (PSD) elutasították annak lehetőségét, hogy az országos választások után a szélsőjobboldali AUR párttal kormányozzanak – közölte Marcel Ciolacu miniszterelnök és PSD-elnök.

Mihai Tudose szociáldemokrata képviselő javasolta az együttműködést. Ciolacu megvédte párttársát, és a választási kampány nyomásának tulajdonította megjegyzéseit – írja az Euractiv.

Tudose egy tévé interjúban azt állította, hogy a választások után a jövőbeli koalíció a választók akaratától függ:

„Nem mi döntjük el, hogy kivel kötünk szövetséget, a románok döntenek a szavazatukkal.”

Kedden Facebook-válaszában George Simion, az AUR vezetője elutasította a szociáldemokratákkal való koalíciót. „Hogy teljesen egyértelmű legyek: kizárom a Ciucăval és Ciolacuval való kormányban való részvételt. A mi szövetségünk csak a román néppel van.”

Az elmúlt hónapokban, a novemberi és decemberi választások előtt a kormányon levő szociáldemokraták és a liberálisok között kiéleződött a feszültség. A PSD szombati kongresszusán több szociáldemokrata vezető fokozta a liberálisok és Klaus Iohannis elnök bírálatát.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. augusztus 29. 11:01
Ez lesz majd az, amikor kormányra kerülhet egy olyan erő, aki ki akarja pakolni egy etnikai kisebbséget, az EU pedig annyit mond majd, hogy ez két ország belügye, esetleg Románia magánügye, de lesz aki azt mondja, hogy megérdemlik, valaki pedig Magyarország kitelepítésére is felszólít majd. Mert ugye az Európai Értékek, azok Európai Értékek. Annyira állandóak, hogy minden percben frissítik őket.
katedralista1957
2024. augusztus 28. 16:34
Az a gond, hogy egyetlen szomszédunkban sem bíthatunk hosszú távon (gázvezeték, villamos vezeték stb.) mert változik a szoszéd kormány összetétele és minden erőfeszítésünk odavész (Horvátország, Urajna) de a többi se különb. Mindenütt ott vannak a békebontó erők. Trianon megmérgezte az egész Kárpát medencét évszázadokra. Az EU csak rontott rajta, mert kétszínű, hazug politikát folytat. Ha úgy alakul, akkor gátlás nélkül zsarolnak bennünket a jövőben is.
leonardodicarpaccio
2024. augusztus 28. 15:27
George Simion, az AUR a Fidesz stratégiai szövetségese!
nemugatolmerkapol
2024. augusztus 28. 15:10 Szerkesztve
Hány miniszterelnököt és kormányt fogyasztottak az elmúlt 14 évben? Ez a mostani biztos sikerre viszi Oláhország ügyét...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!