Vajon Alain Delon is kap nagy, állami búcsúztatást?

2024. augusztus 19. 08:04

Jean-Paul Belmondo kapott.

2024. augusztus 19. 08:04
DELON, Alain
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Pesti Srácok

Nyitókép: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

„Ők ketten vitán felül a francia színjátszás legeslegnagyobb alakjai. Persze, imádjuk Louis de Funes-t, Gerard Depardieu-t és Jean Renot-t is nagyon bírjuk. volt valaha egy Audrey Tautou is, vagy ha már nők, akkor egy klasszikus: Catherine Denevue… vagy még egy: Brigitte Bardot. De ők ketten egy külön ligát alkottak. Akkora ikonok voltak, amilyen már soha többé nem lesz a francia filmiparban.

Belmondo 2021-ben hunyt el. A búcsúztatóján Emmanuel Macron mondott beszédet az Invalidusok Kertjében. Katonazenekar játszotta a »Chi Mai«-t, Ennio Morricone felejthetetlen szerezményét a »Profi« című filmből. És Alain Delon ott még a menet élén vonult, botra támaszkodva ugyan, és maszkot is kellett viselnie (még tombolt a Covid-őrület), de amikor letolta az álla alá, és mosolygott, valószínűleg sok-sok női bugyit kellett utána gyorsan bedobni a mosógépbe. Alain Delon az utolsó macsók egyike volt. Nem Arnold Schwarzenegger-féle macsó, még csak nem is Clint Eastwood vagy Bruce Willis. Delon a sármőr-macsó volt, férfi szexszimbólum, nem véletlenül nevezték (különösen az angolszász világban) Brigitte Bardot férfiváltozatának.

Ha nincs Alain Delon, nincs Ernyei Béla sem. Az az eszméletlen stíl, amit Ernyei produkál, fehér öltöny bebújós cipővel, zokni nélkül, vagy a sportos pulóver sállal, szűk fazonú, kicsit boka fölött végződő nadrággal, hozzá sportcipő – persze, hogy szintén zokni nélkül… mindent visz. Őszintén mondom, semmi cinizmus. Ami Magyar Péteren úgy áll, mint egy bohócon, az Ernyei Bélát Delon-epigonná teszi. Nagyon ott van.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2024. augusztus 23. 14:21
Delon úgy nyilatkozott, hogy nem szeretne..
Finale
2024. augusztus 20. 11:53
Remelem.
Hyazinth
2024. augusztus 19. 14:35
Leroy is kimaradt a férfilistáról, pedig mennyire kedveltem a Maláji tigrisben.
Hyazinth
2024. augusztus 19. 14:27
Ja, és nem Girard, hanem Giraud. Rosszalkodik a telefon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!