Vádalkut kötöttek a 9/11-es terrortámadás kitervelőivel

2024. augusztus 01. 08:21

Az áldozatok családjai 23 éve várnak arra, hogy az elkövetők a bíróság elé álljanak.

2024. augusztus 01. 08:21
World Trade Center Attacked

Nyitókép: Spencer Platt/Getty Images

Három férfi, akiket a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolnak, vádalkut kötött az amerikai védelmi minisztériummal. Khalid Sheikh Mohammadot, Walid Muhammad Salih Mubarak Bin Attasht és Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawit évek óta az amerikai haditengerészet kubai bázisán, a Guantanamo-öbölben tartják fogva, anélkül, hogy bíróság elé állították volna őket. Az amerikai hírügynökségek információi szerint a három férfi bűnösnek vallja magát, ha cserébe az ügyészség nem fog halálbüntetést kérni rájuk. Az alku tényét az ügyészség is elismerte – írta meg a BBC.

Az ügyészség először egy, az áldozatok családjainak küldött levélben ismertette az alkut. 

A lehetséges halálbüntetés eltörléséért cserébe ez a három vádlott beleegyezett, hogy bűnösnek vallja magát minden vádpontban, beleértve a 2976 ember meggyilkolását is

– írta Aaron Rugh főügyész az áldozatok családtagjainak címzett levelében, hozzátette, hogy az alku elfogadása nehéz döntés volt, de véleménye szerint ez „az igazságszolgáltatáshoz vezető legjobb út”.

A Biden-kormányzat szeptemberben elutasította a vádalku feltételeit az amerikai haditengerészet kubai bázisán fogva tartott öt férfival, köztük Khalid Sheikh Mohameddel. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa szerdán közölte, hogy az elnöki hivatal értesült az új megállapodásról, de nem vett részt a tárgyalásokban.

Jim Smith, akinek a felesége meghalt a támadásokban, a New York Postnak adott interjújában elmondta: 

Az áldozatok családjai 23 évet vártak arra, hogy bíróság elé álljanak, és hogy jegyzőkönyvbe vegyük, mit tettek ezek az állatok szeretteinkkel. Elvették tőlünk ezt a lehetőséget.

A vádlottakat többek között civilek megtámadásával, a háborús törvények megsértésével elkövetett gyilkossággal, gépeltérítéssel és terrorizmussal vádolják. A New York Times szerint várhatóan jövő héten nyújtják be hivatalosan is a vádiratot a bíróságon. 

Khalid Sheikh Mohammadot szélesebb körben a támadás fő kitervelőjeként tartják számon.

Mohammadot, az Egyesült Államokban tanult mérnököt 2003 márciusában fogták el Pakisztánban, Hawsawival együtt. Az al-Kaida terrortámadásában New Yorkban, Virginiában és Pennsylvaniában közel 3000 ember halt meg. Ezek voltak a legtöbb halálos áldozatot követelő támadások az Egyesült Államok területén az 1941-es Pearl Harbour elleni japán támadás óta, amelyben 2400 ember vesztette életét.

***

Kapcsolódó vélemény

Megyeri Dávid

Magyar Nemzet

Idézőjel

Arra is fény derülhetett, Biden bűne, amiért ejtették az Olümposzon, nem is a kora, habókos viselkedése lehetett.

 

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. augusztus 22. 22:05
Skulo 2024. augusztus 01. 10:48 Vicc. A biztosítási pénzt meg küldik a családnak. " no meg Jerry Silversteinnek...aki PÁR hónappal korábban kötött biztosítást az épületekre...
catalina11
2024. augusztus 22. 22:03
Vádalkut kötöttek a 9/11-es terrortámadás kitervelőivel" és azok megígérték, hogy nem adják fel a CIA-t...
Bada8
2024. augusztus 01. 15:44
Termeszetesen pont a valasztasok elott kellett ez csinalni.... Hogy Bidé es a sleppje legyen a "hős" hogy végre elitelik őket. Pedig megerdemelték volna...
atti64
2024. augusztus 01. 12:54
ezeket már régen ki kellett volna végezni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!bazd meg amerika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!A MOSLÉKOT ETESSÉTEK, ITASSÁTOK, LEVEGÖZTESSÉTEK MÉG VAGY 20 ÉVIG.A PATKÁNYOKTOL MÉG A LEVEGÖT IS SAJNÁLOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!DE NÁLUNK IS VAN BÖVEN PATKÁNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!