Ukrajna már tárgyalna, de nem Putyinnal

2024. augusztus 20. 18:59

Kijev szerint erősödtek a pozícióik.

2024. augusztus 20. 18:59

Nyitókép: Vyacheslav PROKOFYEV / POOL / AFP

 

Kijev közvetítőkön keresztül tárgyalna Oroszországgal – írta a Politico. A portál szerint az ukrán fővárosban egyre gyakrabban felvetődik egy olyan békeegyezmény modellje, amely a fekete-tengeri gabona egyezmény 2022. júliusi megállapodásából merít ihletet, amely lehetővé tette Ukrajna számára, hogy újraindítsa a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexportot. 

Ebben a diplomáciai formában Oroszország és Ukrajna külön megállapodásokon dolgozott, amelyeket az ENSZ és Törökország közvetítőként felügyelt, közvetlen moszkvai-kijevi megállapodás nélkül.

Kijevben úgy vélik, hogy a Kurszk térségében végrehajtott támadás megerősítette a tárgyalási pozíciójukat. Az orosz fél azonban nemrég elutasította, hogy tárgyaljon Ukrajnával.

A fekete-tengeri modell áthidalná ezt a patthelyzetet, mondta két magas rangú ukrán tisztviselő a portálnak. Az ukrajnai igények alapját egy 10 pontos terv képezi, amelyet Volodimir Zelenszkij elnök 2022-ben dolgozott ki. 

Oroszország azonban korábban már közölte, hogy az ukrán békeformulát teljesen elfogadhatatlannak tartja.

Ezt is ajánljuk a témában

Hogy mely ország közvetíthetne Moszkva és Kijev között, természetesen még nyitott kérdés, Törökország azonban eddig sem csinált titkot abból, hogy ismét közvetítőként kíván fellépni a békemegállapodás érdekében. „Törökország, mint mindig, kész elősegíteni a folyamatot” – mondta Hakan Fidan külügyminiszter júniusban. „Nem fogunk visszariadni a további erőfeszítések megtételétől” – tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 202 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bobek5
2024. szeptember 03. 05:22
Eddig a legalja a románok voltak, de az ukránok nagyon át akarják venni ezt a szerepet: apró szépséghiba, hogy ukránok nem léteznek.
Nasi12
2024. augusztus 26. 20:16
A gabona modell jó volt az ukránoknak, mert az oroszok betartották. De rossz volt az oroszoknak, mert az ukránok nem tartották be. A mütrágya részt. A zebebohóc hülyének, pardon bohócnak nézi az oroszokat. Hátha megint ...
Málaga21
2024. augusztus 21. 11:42
"Ukrajna már tárgyalna, de nem Putyinnal" Hát kivel, Palauval?
Namond
2024. augusztus 21. 06:39
Az önbizalom fontos. DE ha a banderista vezetés magabízó, miért máson keresztül üzenget?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!