Újabb ország szakítja meg diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával

2024. augusztus 07. 08:29

Kijevet azzal vádolják, hogy lázadókat támogattak.

2024. augusztus 07. 08:29
Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy Visits UK Prime Minister Keir Starmer

Nyitókép: Andy Rain/EPA/Bloomberg via Getty Images

Újabb afrikai ország, Niger, jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával, követve Mali példáját. Kijevet azzal vádolják, hogy támogatást nyújtott a mali lázadóknak, akik jelentős csapást mértek a mali hadseregre és az orosz Wagner zsoldoscsoport egységeire – írta meg a Reuters.

Tuareg lázadók csoportok állítása szerint egy támadás során 84 orosz zsoldost és 47 mali katonát öltek meg, ami a Wagner csoport egyik legnagyobb vesztesége volt Afrikában.

Ahogy lapunk korábban megírta, Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője múlt héten elismerte, hogy segítették hozzájutni a lázadókat a támadáshoz szükséges információkhoz. Ezt követően döntött úgy Mali, hogy megszakítja kapcsolatait Ukrajnával, amit Kijev rövidlátónak és elhamarkodottnak minősített a kedden megjelent nyilatkozatában.

Az elmúlt években Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban is katonai puccsok zajlottak le, melyek során a hadsereg vette át a hatalmat. Ezen országok katonai juntái szorosabb kapcsolatokat alakítottak ki Oroszországgal, ezért sok esetben az orosz Wagner zsoldoscsoport támogatását kérték.

A nigeri katonai junta szóvivője kijelentette, hogy döntésükkel szolidaritást vállalnak Mali népével és kormányával, ezért szakítják meg diplomáciai kapcsolataikat Ukrajnával.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bozso-az-ordog-es-annak-ugyvedje-69
2024. augusztus 07. 16:44
A mali lázadóknak olyan komoly kapcsolatai voltak az ISIS-el, hogy Macron még az Idegenlégió bevetését is indokoltnak tartotta ellenük. Ezek szerint Zelenszkij Ukrajnája szövetséget kötött az ISIS-el?
csapláros
2024. augusztus 07. 15:39
Attipaticsapláros 2024. augusztus 07. 10:19 ..."Nem neked veszi vissza a fidesz. Nem állami tulajdon lesz egy bank sem. A saját zsebüket tömik a te adódból."... Segghülye vagy a pénzügyekhez. Ha saját zsebükre megy is: 1. az új beruházások aránya megközelíti a GDP 30 %-át. Ennek csupán a felét adják a külföldiek devizában. 2. a másik felét NEM TE vagy Pista bácsi a párna cihából, hanem Lölö, Tiborcz és társai adják FORINTBAN a még nagyobb haszonért. Ha nem magyar kézben lenne ez a forint, akkor már bottal üthetnéd a nyomát, mert a külföldi részvényes majd baszna ezt ITT beruházni ! 3. az új beruházás növeli a GDP-t és az ADÓBEVÉTELEK révén az államháztartás bevételeit. EZ az alapja a család támogatásoknak, a minimálbér és a nyugdíj emeléseknek. 4. Erre csak ráfejel a kormány a multik és a bankok extraprofit adójával, amellyel 4/a: kevesebb haszon talicskázható ki 4/b: védi a rezsitámogatást, csökkenti az inflációt 4/c pótolja a visszatartott Eu támogatást.
alenka
2024. augusztus 07. 12:48
Az afrikai országok úgy látom, jóval okosabbak, mint mi a kurvára fejlett Európa!.... Oroszország előre!
camplazlo
2024. augusztus 07. 12:23
Így lehet amerikai költségvetési forrásokat átcsoportosítani olyan orszagokba, ahol hivatalosan nem tarzózkodnak amerikai vagy amerikabarát erők...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!