Úgy támadták meg Magyarországot, hogy a főszereplő ki sem mondta a nevét

2024. augusztus 27. 08:38

Fiala célozgatott, az újságirók pedig következtettek.

2024. augusztus 27. 08:38
Ursula von der Leyen - Petr Fiala meeting in Brussels

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP

A cseh kormány szerint „az Európát megosztó orosz taktika meghozza gyümölcsét”. Jan Lipavsky cseh külügyminiszter az ország nagyköveteinek hétfőn az európai egység és biztonság aláásására tett orosz erőfeszítésekről beszélt, miután Petr Fiala miniszterelnök mélyebb megbeszélésre szólított fel a fenyegetésekkel szemben – írta meg az Euractiv.

Lipavsky (Cseh Kalózpárt, Zöldek/EFA) felszólalt a cseh nagykövetek éves találkozóján hétfőn, kiemelve az orosz fenyegetést. 

Egységünk ebben a támogatásban kulcsfontosságú Ukrajna számára. Tudjuk ezt, és Oroszország is, ezért folyamatosan igyekszik gyengíteni társadalmaink egységét”

– figyelmeztetett Lipavsky. 

Petr Fiala cseh miniszterelnök (ODS, ECR) szintén részt vett a nagyköveti találkozón. „Partnereink mellett nem kerülhetjük el a mélyebb vitát arról, hogyan közelítsük meg azokat az országokat, ahol az orosz befolyás elérte azt a szintet, amely nem csak az EU vagy a NATO egységét, hanem a mi biztonságunkat is veszélyezteti” –mondta mondta a cseh miniszterelnök, konkrét országok említése nélkül.

Fiala azt is hangsúlyozta, hogy Csehország erőfeszítéseket tesz a szigorúbb biztonsági intézkedések végrehajtására, például, hogy az orosz diplomaták mozgását arra az országra korlátozzák, ahol a vízumot szerezték. A lap szerint a cseh állásponttal ellentétben Magyarország enyhíti az orosz és fehérorosz állampolgárok beutazási feltételeit. Magyarország a közelmúltban egyszerűsített vízumrendszert vezetett be, amely lehetővé teszi az oroszok és a fehéroroszok minimális biztonsági ellenőrzés mellett történő belépését az országba. 

A lépés aggodalmakat váltott ki a szomszédos országokban és az EU tisztviselőiben, akik attól tartanak, hogy az intézkedés orosz kémek számára hátsó ajtót nyithat az Európai Unióba. 

Magyarország azonban minden aggályt elhárított, azt állítva, hogy a schengeni övezet biztonsága garantált.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukasmacska
2024. augusztus 27. 16:01
Valaki mesélje már el, hogy egy ez sima turista vagy munkavállalói vízummal rendelkező orosz vagy belorusz mégis miféle elképesztő katonai, politikai, gazdasági titkokat tud megszerezni? Szép egybemosás, de hogy jön a mezei orosz polgár jogosultsága az orosz diplomaták jogaihoz?
Reszelő Aladár
2024. augusztus 27. 12:14
Gondolom a késsel rohangálóó szír menedékkérők esetén nem merül fel semmilyen kockázat. A terror része a nagyvárosi létnek, így itt nincs tennivaló. Viszont minden orosz kém, aki nem érzi kötelességének Putyin likvidálását.
anna bolena
2024. augusztus 27. 11:58
Már az első világháború előtt bevált a magyarellenes taktika, amikor Benesék masszív munkával rossz hírét keltették a magyaroknak. Ezt folytatják töretlenül máig.
elfújta az ellenszél
2024. augusztus 27. 11:26
A régi lejáratódott pártok helyett megjelenő zöld és és egyéb alternatív formációk, mindenféle "kalózpártok" meg "viccpártok" sehol nem váltották be a reményeket. Nálunk se lesz másként a Kutyákkal, ugyanazt ugatják mint a megutált régiek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!