Trump a Nyugat utolsó reménye? Roger Köppel és Szalai Zoltán beszélgettek

2024. augusztus 22. 16:15

A svájci véleményvezér és az MCC főigazgatója beszélgettek a világhelyzetről.

2024. augusztus 22. 16:15
null

Roger Köppel, a svájci Weltwoche főszerkesztője és Szalai Zoltán MCC-főigazgató, a Mandiner hetilap főszerkesztője beszélgettek a világ állásáról.

Amerika helyzetéről szólva Szalai Zoltán arról beszélt: 

Amerika nagyon megváltozott az utóbbi tíz évben. 

Nagy politikai változások történtek, erősödtek a társadalmi törésvonalak, a legfontosabb témákban óriásak a véleménykülönbségek. Köppel kérdésére, hogy lehetséges-e egy polgárháború Amerikában, Szalai azt mondta: ezt nem lehet ma már kizárni.

Amerikában százmilliók vannak a két táborban, milliárdosok is vannak mind a két oldalon – van tehát elég hatalom, erő mindkét táborban egy összeütközéshez. Az Egyesült Államok a globalizáció élharcosa, ugyanakkor az ideológiai radikalizálódás élharcosa is a woke korszakban. 

Ami az Egyesült Államokban történik, az pár év múlva Európában is megtörténik

 – folytatta Szalai Zoltán.

Szalai azt reméli, hogy Trump fog nyerni, mert ez jót tenne politikailag, társadalmilag. De tanulságos azt látni, hogy az amerikai médiában hogyan ünneplik most Kamala Harrist, olyan, mintha a Pravdát olvasnánk – mondta Szalai Zoltán, aki szerint Donald Trump európai szemmel különös figura, ugyanakkor egy harcos típus, a normalitást képviseli. Trump egy üzletember, aki deal-eket tud csinálni.

Köppel második témának az oktatást hozza fel, hogy miként jelennek meg az új ideológiák az oktatásban. Szalai Zoltán emlékeztetett, hogy épp Amerikában hatalmas téma az oktatás és az ideológiák kapcsolata. Hangsúlyozta: az iskolák a kultúra hordozói. Köppelnek elmondta: a magyarországi jó iskolák nagy része állami vagy egyházi iskola, mellettük pár jó magániskola van.

Köppel szerint a migráció meghatározza a svájci politikát – és feltette a kérdést, mennyire téma ez Magyarországon? 

Szalai szerint Nyugat-Európában már túl van egy visszafordíthatatlan ponton a migráció,

az újabb EU-tagállamokban viszont nem ez a helyzet. Magyarországon az a kérdés, hogy akarunk-e ilyen irányba menni vagy sem – és a magyarok többsége nem kér ebből. Szalai szerint az a fontos, hogy egy országban a saját népességet hallgassák meg, és az ő érdekeiket képviseljék.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2024. augusztus 23. 08:22
Hümm, tudom, hogy Nyugaton már ezek a finoman megfogalmazott, és kimondott gondolatok is főbenjáró bűnnek számítanak, de számomra ez már kevés, mert nem érintik a húsba vágó alapkérdést: miért történik mindez? Miért kell Európának elfordulnia önmaga értékeitől, kultúrájától, érdekeitől és kiszolgáltatnia önmagát az Amerikai Egyesült Államoknak? Miért állomásozik az amerikai hadsereg 1945 óta folyamatosan Németországban? Miért irányítják amerikai globalisták Brüsszelt? Ki robbantotta fel valójában az Északi Áramlatot? Miért kellett elhinteni Ukrajna beléptetését a NATO-ba? "Cui prodest scelus, is fecit" / „Akinek jól jött ez a vétek, no éppen az követte el.” (Seneca: Medea) Erről kellene mindennek szólnia Nyugat-Európában! Igazi kérdésekről, és igazi válaszokról.
Akitlosz
2024. augusztus 22. 23:55
Meg is látszik a Mandineren, hogy Szalai Zoltán főszerkesztő a nagyvilágot főszerkeszti, nem ezt az újságot. Mus salit in stratum, cum scit abesse catum. Az egér még az ágyra is felugrik, ha tudja, hogy távol a macska.
2024. augusztus 22. 20:59 Szerkesztve
Azért elég gáz hogy a fogyatékos trampli megmentőben reménykedik valaki. Mondjuk Harris is egy vicc. Dehát ez van, pár év múlva lehet egy gyogyós tiktoker vezeti amerikát..Nem elképzelhetetlen, példa rá keleti (még) szomszédunk....😅😅
Intel
2024. augusztus 22. 19:35
Ezek a derék elmélkedők nem térnek ki a gazdasági mozgatórugókra pedig azok határoznak meg mindent. Az USA judeoplutokrata elitje birtokolja a Föld bolygó erőforrásainak zömét. Van még egy rész ami az orosz államszövetség tulajdona és ezt okvetlenül megszerzik. Ezért indították az ukrajnai háborút és kezdeményeznek forradalmakat a kaukázusi régióban, indítanak agressziót lengyel, moldáv és balti területen, ezért támad maga az USA az északi régióban. Nincs menekvés az oroszoknak, be vannak kerítve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!