Titkos akták szivárogtak ki Oroszország atomháborús célpontjairól: Európa is terítéken

2024. augusztus 14. 06:53

A Financial Times hatáskeltő cikkében 2008-2014-as terveket tár fel. Hasonló tervek mindkét oldalon, mindig is léteztek.

2024. augusztus 14. 06:53
null

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Gunejev

Az Index a Financial Timesra hivatkozva arról ír, hogy a nyilvánosságra került akták, amelyek eddig egy fiók mélyén heverhettek, pontosan rávilágítanak arra, hogy Oroszország hogyan képzelt el egy konfliktust a Nyugattal. A Financial Times azt állítja, hogy nyugati forrásoktól kapta meg a dokumentumokat.
A dokumentumok szerint 

Moszkva arra képezte ki haditengerészetét, hogy a NATO-val való esetleges konfliktus esetén taktikai nukleáris fegyvereket irányítson Európa belsejében lévő, elsősorban katonai létesítményekre.

 A tervek egyébként még az ukrajnai háborút megelőzően, 2008-2014-ben készülhettek, írják.

A lap szerint a dokumentumok részletes térképeket tartalmaznak a lehetséges célpontokról: Franciaország nyugati partjáról, Norvégia, Németország, Észtország katonai létesítményeiről vagy például a brit Barrow-in-Furnessről, amely elsősorban a nukleáris tengeralattjárók gyártásáról ismert. A térképek, amelyek inkább bemutató céllal készültek, mint operatív felhasználásra, 32 európai NATO-célpontot szemléltetnek az orosz haditengerészeti flották számára – írta a Financial Times.

William Alberque, egy volt NATO-tisztviselő szerint a 32 célpont csak egy kis szelete a teljes képnek, 

Európa-szerte több száz, ha nem több ezer célpont lehet,

 beleértve katonai és infrastrukturális célpontokat is. A dokumentumokból az is kiderül, hogy Oroszország továbbra is képes nukleáris fegyvereket szállítani felszíni hajókon, ami szakértők szerint jelentős eszkalációs vagy baleseti kockázatot hordoz magában, tudjuk meg.

„Úgy tekintenek ezekre a taktikai nukleáris robbanófejekre, mint potenciális háborús győztes fegyverekre. Használni akarják majd, 

méghozzá elég gyorsan” – véli Jeffrey Lewis, a monterey-i Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézetének professzora és fegyverzetellenőrzési szakértő.

Korábban Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója mutatott rá az Indexnek, hogy épp egy 

globális fegyverkezési verseny zajlik, amely az 1950-as, 60-as évek hidegháborújához hasonlít. 

Oroszországnak 6000, az Egyesült Államoknak hozzávetőleg 5600 robbanófej lehet az arzenáljában, ezzel a nukleáris töltetek 90 százalékát birtokolják.
 

 

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000072
2024. szeptember 11. 09:08
🍓 ️ ­­­É­r­­t­é­k­­­e­l­­d­ ­a­­­ ­­­s­­­z­­e­­x­­i­ ­p­u­­­n­­­c­­­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
lajajakab11
2024. augusztus 14. 18:28
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** mordor türannosza, a törpe mű-cár parancsa: ** ** VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelmű prolik válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
Akitlosz
2024. augusztus 14. 13:42
Helyes. Atomot a transzbuzeráns Vadnyugatnak! Jobban jár, ha az atom tisztítja meg, mintha a muzulmánok fejezik le! A demokraták rosszabbak, mint a nácik és a kommunisták együttvéve. Az utóbbiak nem akarták kipusztítani az európai fehér embert.
lordzoltanus
2024. augusztus 14. 11:42
Aha és a 6000 rakétából mennyi működik még a 60 év alatt szétrohadt szétlopott korrupt rendszerben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!