Sztrájkolnak az olasz strandokon

2024. augusztus 07. 10:30

Ez a hír valószínűleg kellemetlenül érinti majd az olasz riviéra igyekvő turistákat.

2024. augusztus 07. 10:30

Nyitókép illusztráci. Fotó: STRINGER / ANADOLU / Anadolu via AFP

„Mamma Mia!” felkiáltással közölt cikket a német Bild. Az összeállításban arról írtak egy brüsszeli uniós rendelet kapcsán, hogy egyes olasz strandok üzemeltetői sztrájkot hirdetnek. A lap megjegyezte, hogy a német turistákat kicsit mellbe vághatja ez a fejlemény, ugyanis sokak körében kedvelt üdülőhelyről van szó. Azonban nem csak a németek számára lehet ez a hír gyászos: a magyarok körében is kiemelt úti célnak számít az olasz riviéra.

A Bild cikkében kitért arra, hogy bár a legtöbben úgy képzelik el az ideális nyaralást, hogy napernyők árnyékában nyugágyakon pihenik ki az év fáradalmait, azonban 

az olasz partokon legalább 15–30 euróba kerül bérelni az ehhez szükséges kényelmi szolgáltatásokat: a napernyőt és a napágyat. 

De ez csak a legpuritánabb szolgáltatásokra vonatkozik, ha nagyobbak az igényeink, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Mint írták, a vállalkozók által kiépített efféle infrastruktúrát stabilimentónak nevezzük. Azt azonban kevesen tudják, hogy a stabilimentók mekkora vitát képeznek az Európai Unió és az olasz kormány között.

Az erre vonatkozó 2006-os uniós szabályozás – amelyet legtöbbször Bolkestein-direktívaként emlegetnek, az akkori belső piacért felelős biztos után – kimondja, hogy a működési engedélyeket csak egy bizonyos időtartamra lehet megadni ezeknek a tengerparti szolgáltatóknak. A megállapodás azt követően pedig nem újulhat meg automatikusan. A tagállamoknak – köztük Olaszországnak is –  2009-ig kellett átültetni ezt a szabályt a nemzeti jogba, amelyet a római kormány meg is tett. Az olasz törvényhozás engedélyezte, hogy azok a vállalkozások, amelyek már rendelkeztek koncesszióval, korlátlan ideig meghosszabbítsák azt. 

Ezután kötelezettségszegési eljárás indult az országgal szemben, amelynek hatására új rendeletet fogadtak el, ami hatályon kívül helyezte az időben korlátlan moratórium lehetőségéről szóló rendelkezését. Hozzátették, az olasz kormány 2012 végén 2020-ig engedélyezte a hosszabbítást, majd 2018-ban 2033-ig. Ekkor az EB ismét az eljárás indítását látta a legmegfelelőbb lépésnek, ami 2023 végén Olaszország elmarasztalásával zárult.

Meloni is bekeményített

A lap emlékeztetett, hogy Giorgia Meloni többször is állást foglalt a vitában, és úgy tűnik, véleménye egyre inkább közelít az uniós állásponthoz. Ezért nem is volt meglepő, hogy nemrég a kormány határozatot fogadott el az ügyben, ami kimondja:

2024 végével megszűnnek a korábbi koncessziók, és 2025 januárjától újra kell pályázni azokat.

Az olaszországi fürdőhelyek, amelyek a SIB FIPE Confcommercio tagjai, ezért augusztus 9-én reggel 9:30-ig két órán keresztül zárva tartják a napernyőiket, és nem biztosítják a strandszolgáltatást.

Ez egy olyan gesztus, amelynek célja, hogy a maximális hatékonyságot a lehető legkisebb kényelmetlenséggel érje el. Továbbá így kívánják felhívni a kormányzat és a politikusok figyelmét is a helyzet súlyosságára – összegezte a Bild.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jose
2024. augusztus 08. 13:27
"Meg elvi alapon a szabad verseny." Ja, az amcsik is csak addig támogatják a szabad versenyt, amíg ők vannak nyeregben. Ha kiderül, hogy a kínaiak jobbak, akkor védővámokat nekik. Álszent, mocskos kapitalizmus ez, kukába vele.
Jose
2024. augusztus 08. 13:25
Akkor majd 3-5 szolgáltató veszi meg a 420 napágyat, napernyőt és 2 évente váltogatják egymást a pályázat megnyerése után ugyanazon a strandon. A vesztes szépen összepakolja a cuccot, a nyertes meg kipakolja. Az lesz ám a hatékony és tisztességes profitot biztosító megoldás mindhárom cégnek.
Obsitos Technikus
2024. augusztus 07. 17:27
Azt hittem, a nyaralók sztrájkolnak. Nem vesznek jegyet, nem mennek a tengerbe, azért se kérnek fagyit ilyesmi.
gilou-au-clavier
2024. augusztus 07. 11:19
Majd a Balatonra gyünnek... Ja, nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!