Meloni összerúgta a port az olasz sajtóval

2024. augusztus 07. 08:54

Giorgia Meloni miniszterelnök „fake news”-nak nevezte az újságírók sajtószabadságról szóló panaszait Olaszországban.

2024. augusztus 07. 08:54
null

Nyitókép: Alberto PIZZOLI / AFP

 

Az olasz sajtónak problémája van Melonival – írja a Politico. Miközben az Európai Unió intézményei és megfigyelői egyre többet figyelmeztetnek az olasz médiahelyzet egészségére, az olasz miniszterelnök kitart álláspontja mellett, miszerint nincs probléma a sajtószabadsággal. Ehelyett azt állítja, hogy 

azok az újságírók, akik média elnyomásról beszélnek, manipulálják az igazságot.

Mindkét fél vitatkozik az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentésén, amely szerint az ország független médiája veszélyben van. A jelentés közzététele után Meloni egy levelet küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben azt állította, hogy az ő csapata „álhíreknek” dőlt be. 

Később az olasz vezető a jelentés kritikus megjegyzéseit három baloldali napilapra hárította, amelyek „érdekeltek” voltak és manipulálták a Bizottság megállapításait.

Az olasz jobboldali újságok követték a példáját, és közzétettek egy listát az úgynevezett „Meloni-ellenes” újságírókról. 

Ezt is ajánljuk a témában

A sajtószabadsággal foglalkozó szervezetek elítélték a kormányközeli média által terjesztett félretájékoztatási kampányokat, és hangsúlyozták annak veszélyét, hogy listákat készítenek a kormányellenes újságírókról.

Mind Meloni, mind Antonio Tajani külügyminiszter többször is tagadták, hogy a kormány aláásná a sajtószabadságot.

Tajani, akinek Forza pártja mind az olasz kormánykoalíció tagja, mind Von der Leyen Európai Néppártjának tagja, azt állította, hogy Olaszországban nem sértik a sajtószabadságot, mivel „mindenki azt mond, amit akar”.

Az előző hónapban az olasz állami műsorszolgáltató, a RAI újságírói sztrájkba léptek, hogy tiltakozzanak az ellen, amit szakszervezetük „fojtogató ellenőrzésnek” nevezett a kormány részéről. A szakszervezet azt állította, hogy Meloni kormánya megpróbálja a RAI-t a kormány szócsövévé alakítani. A RAI és a kormány egyaránt tagadta a vádakat. 

Idén Olaszország öt helyet esett vissza a Riporterek Határok Nélkül éves Világ Sajtószabadsági jelentésében, így a 46. helyre került. Európában csak Lengyelország, Magyarország, Málta, Albánia és Görögország szerepelt alacsonyabban. 

A médiafigyelő csoportok arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy fokozza erőfeszítéseit és erősítse meg szerepét a sajtószabadság védelmében Európában. Júliusban egy közös levélben 26 szervezet kérte a Bizottság elnökét, hogy biztosítsa, hogy a sajtószabadság, az újságírók védelme és a közérdekű újságíráshoz való hozzáférés magas politikai prioritás maradjon számára. Úgy tűnik azonban, hogy ezek a prioritások nem szerepelnek Von der Leyen teendőinek listájának élén. Júniusban lassítani próbálta a Bizottság Olaszországot bíráló jogállamisági jelentését, miközben Róma támogatását kereste az Európai Bizottság elnöki második ciklusához, ami nagy felháborodást váltott ki a sajtószervezetek körében.

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. augusztus 07. 15:18 Szerkesztve
Brüsszelben nem olvasták O.Blamázs konnektivitásról, agitátoroknak szóló kézikönyvét? Vagy mégis? Azért nem akarják, hogy Szeretett VezérÜrünk és Meloni csatlakoztassa a villásdugóját a konnektorukba?
elfújta az ellenszél
2024. augusztus 07. 13:48
Ahogy itt a Mandineren olvashattuk az olasz sajtóból, mincs az a ballipsi hazugság amit ne mernének leírni. Az antifa olasz terroristanő ártatlan bárány akit ok nélkül meghurcolnak az elnyomó Magyarországon, meg hasonlók. De úgy látszik ez még mindig nem elég a Soros által szponzorált szervezeteknek, még radikálisabban uszító sajtót akarnak.
Burg_kastL71-C
2024. augusztus 07. 10:39
" Riporterek határok Nélkül. " Végül is ez egy tiszta beszéd, mert nem rejtik véka alá, hogy mindenhol van lakásuk, de sehol nincs otthonuk. Az egész életük a Világban való szüntelen cikázásról szól, rohanvást betömni a lyukakat a vártán, a nemzetköziség jegyében és védelmében az egyeduralkodást biztosítandó.
steinamanger-2
2024. augusztus 07. 10:11 Szerkesztve
Gondolom az olaszok nem szeretnék hogy a közmédia olyan Szovjet vagy Észak-Koreai szintre süllyedjen mint Magyarországon és hogy a független médiát felvásárolják állami pénzen strómanok, hogy aztán azokat is kritika nélküli seggnyalásra és az ellenzék lejáratására használja a kormány, mint egy bunkósbotot. Jogos a félelem. Én éltem a szocialista rendszerben talán ott volt ennyire elfogult a sajtó. Persze ott is szabadnak hívták, de legalább nem voltak benne egyperces gyűlölet- "híradó"-k , sőt megkockáztatom hogy ha lett volna YouTube akkor sem használták volna ott az ország pénzét arra hogy minden zeneszám közé befizessenek egy Nyugat gyalázó 10 mp-s kormányzati propagandahazgságot. El nem hiszem hogy ez a Fideszeseknek tetszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!