„Szélsőséges liberális” vagy „erős hang” az amerikai demokraták alelnökjelöltje?

2024. augusztus 07. 05:28

Trumpék szerint „veszélyesen szélsőséges liberális”, Biden szerint „a dolgozó emberek és Amerika nagyszerű középosztályának erős hangja”, de egy biztos: a legtöbben nem őt várták befutónak a demokrata alelnökjelölti posztra. Kicsoda Tim Walz, az USA-elnökségre pályázó Kamara Harris választottja?

2024. augusztus 07. 05:28

Nyitókép: Jim WATSON, Chris Kleponis / AFP 

 

Némi meglepetésre Tim Walzot nevezte meg a demokrata párti alelnökjelöltnek Kamala Harris. A minnesotai kormányzó nevét hosszú ideig az inkább esélytelenek között emlegették, ám az elmúlt hetekben a hatvanéves volt katona és középiskolai tanár alaposan begyújtotta a rakétákat. Például azzal, hogy elkezdte furcsának (weird) nevezni a republikánus elnöki és alelnökjelölti aspiráns Donald Trump és J. D. Vance párosát, így adva meg a Harris-kampány alaphangját. 

Tim Walznak nem várt sikerei vannak a republikánus duó elleni támadások terén. Úgy néz ki és úgy is beszél, mint rengeteg szavazó, akit elveszítettünk

– fogalmazta meg az indítása potenciális okát a CNN is egy demokrata párti forrásukra hivatkozva. 

Ezt is ajánljuk a témában

A portál Walzot a Harris-stáb kedvenceként említi, aki „joviálisan és közép-nyugati közvetlenséggel tudja szétszedni Trumpék megszólalásait”, így a Demokrata Párt mérsékelt és progresszív köreiben, illetve szavazói között is egyre kedveltebb.

Ennek a közép-nyugati közvetlenségnek az eredője lehet, hogy a nebraskai West Pointban, 1964-ben született Walz viszonylag szerény körülmények közül küzdötte fel magát; apja egy állami iskolában dolgozott adminisztrátorként, anyja háztartásbeli volt, három testvére van. Diplomáit társadalomtudományból és az oktatás területén szerezte, a Chadroni, illetve a Minnesotai Állami Egyetemeken 

– 1980 óta ő az első olyan demokrata párti elnök-, illetve alelnökjelölt, akinek nincsen jogi végzettsége. 

1995-ben letartóztatták ittas vezetésért, azóta egyáltalán nem iszik alkoholt.

A vidéki amerikaiakkal való „természetes kapcsolatának” nimbuszát tovább erősíti, hogy majdnem huszonöt éven át szolgált a Nemzeti Gárdában, ahova apja, a korai veterán indíttatására lépett be még tizenhét évesen. Katonai pályafutása során többek között Arkansasban, Texasban, az északi sarkkörön, New Ulmban, Minnesotában és máshol is állomásozott, nehéztüzérségi kiképzést kapott,  és katasztrófaelhárító bevetéseken is részt vett árvizeket és tornádókat követően.

2005-ben történt nyugdíjazása után a nebraskai Alliance-ban lett vállalt tanári munkát. Itt ismerkedett meg a feleségével, két gyereke édesanyjával, a szintén pedagógus Gwen Whipple-lel, akivel hamarosan a minnesotai Mankatóba költöztek. Itt Walz földrajztanárként és amerikaifutball-edzőként dolgozott, és az iskola első, diákok vezette melegszövetségének tantestületi tanácsadója lett. 

12 évig képviselte az állam vidéki, republikánusok által dominált 1. kongresszusi körzetét, főként mezőgazdasági és katonai ügyekkel foglalkozva. Mint volt katona és tartalékos sokáig a fegyvertartás támogatója volt, véleménye a 2018-as parklandi iskolai lövöldözés után változott meg, azóta kormányzóként több, a fegyvervásárlást korlátozó intézkedésről is döntött. 

Minnesota kormányzói székét 2019-ben vette át, azóta hozott rendelkezései kifejezetten liberálisak: 2023-ban 

legalizálták az államban a marihuánát, törvénybe iktatták az abortuszhoz való hozzáférést és a  transzneműek jogainak fokozottabb védelmét.

Emellett több jóléti intézkedés is fűződik a nevéhez, bevezette többek között az ingyenes ebédet az iskolásoknak és kiterjesztette az állami egészségbiztosítást.

Ő maga egy tavalyi nyilatkozatában így foglalta össze a tevékenységét:

Együtt nem csak azt mutatjuk meg a minnesotaiaknak, hogy mire vagyunk képesek az ígéreteink teljesítésében. Megmutatjuk az egész amerikai népnek, hogy mennyi ígéret rejlik abban a progresszív jövőképben, amelyet oly sokan vallanak.

Walz választása a fentiek tükrében pedig már mégsem tűnik olyan nagyon meglepőnek: Harris valószínűleg egyfajta jolly jokerként arra szeretné használni, hogy a vidéki, fehér szavazókat – beleértve a szomszédos államokéit is – meg tudja általa szólítani. 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2024. augusztus 08. 07:34
Walz elvtárs időközben már bizonyította bolsevik gazember mivoltát, letette a hűségesküt a Belső Párt felé: görénykedett egy jót Orbán Viktor ellen.
Párhuzamos különvélemény
2024. augusztus 07. 11:55
Remélem, a nevét sem kell megjegyeznünk, mert csak egy múló lényegtelen 3 hónapos epizód az ő jelölése, aztán eltűnik, mint a többi. Mondjuk Orbán lediktátorozása jó jel erre...
Tegnap
2024. augusztus 07. 09:20
Ez az szadista foszsák libsi “demokrata” agresszíven tolja a szülés utáni “abortusz” jogát. Tök jól bejön a kamalának, meg a soros bácsinak és haverjainak. Dögölnének mind bele a pöcegödrükbe.
yakasin-batu
2024. augusztus 07. 08:25
Mondhatnám, hogy úgy kell az amerikaiaknak, ha ezeket megválasztják, de sajnos ennek az egész világ inná(issza) a levét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!