Rekordot állít fel Szlovákia: ötödször is Maros Sefcovic lesz az európai biztosa

2024. augusztus 14. 11:39

A politikus már 15 éve teljesít szolgálatot az EU-ban.

2024. augusztus 14. 11:39

Nyitókép: Vladimir Zivojinovic / AFP

„Az idők változnak Brüszelben, de Maros Sefcovic örök” címmel számolt be arról a Politico, hogy a szlovák politikus már 15 éve teljesít szolgálatot a belga fővárosban.

Felidézték, hogy Sefcovic 2009 októberében került az Európai Bizottságba, amikor José Manuel Barroso alatt oktatásügyi biztosnak nevezték ki, miután elődje, Ján Figeľ visszatért a belpolitikába.

Majd alig négy hónappal később, – miután Barroso megszerezte második elnöki mandátumát –, Sefcovic intézményközi kapcsolatokért felelős alelnök lett, és ugyanezt a tárcát tölti be ma is. Így elmondhatja magáról, hogy 

három bizottsági elnök  – Barroso, Jean-Claude Juncker és Ursula von der Leyen –  alatt is szolgált.

Válságok közepette is helyt állt

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy ebben a mintegy másfél évtizedben az EU átesett két nagy pénzügyi válságon, a Brexiten, egy világjárványon és egy háború kirobbanásán is: Sefcovic mégis kitartott. A Politico úgy fogalmazott, Maros Sefcovic egy biztos kezű személy, akit időnként kirendeltek, hogy vigyázzon azokra a tárcákra, amelyeknek hozzáértő, ideiglenes gondnokra volt szükségük.

Többek között felkérték arra, hogy felügyelje az EU reakcióit és válaszait az olyan rendkívüli kihívásokra, mint a Brexit. De segített az energiával, az egészségüggyel és a fogyasztóvédelmi politikával kapcsolatos kérdésekben – sorolták.

Szlovákia pedig nemrég példátlan módon ötödik alkalommal is bizalmat szavazott neki, így Sefcovic-nak minden esélye megvan arra, hogy rekorder legyen. Korábban csúcstartó a német Wilhelm Haferkamp, 1967 és 1985 között 18 éven át dolgozott uniós biztosként – jegyezték meg.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

 

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2024. augusztus 14. 16:33
"Mich99 2024. augusztus 14. 11:41 És mit tett le az asztalra?" Az aktatáskáját...?
khomeini
2024. augusztus 14. 16:33
"Felidézték, hogy Sefcovic 2009 októberében került az Európai Bizottságba, amikor José Manuel Barroso alatt oktatásügyi biztosnak nevezték ki [...] Majd alig négy hónappal később [...] Sefcovic intézményközi kapcsolatokért felelős alelnök lett, és ugyanezt a tárcát tölti be ma is [...] Többek között felkérték arra, hogy felügyelje az EU reakcióit és válaszait az olyan rendkívüli kihívásokra, mint a Brexit. De segített az energiával, az egészségüggyel és a fogyasztóvédelmi politikával kapcsolatos kérdésekben – sorolták." Öröm, ha egy szervezetnek van egy ilyen sokoldalú munkavállalója, aki ennyi mindenhez IS ért...
Mich99
2024. augusztus 14. 11:41
És mit tett le az asztalra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!