Piros-fehér-zöldbe borította városát egy erdélyi település, a nacionalista románok kiakadtak

2024. augusztus 22. 06:44

Az óriásfelirat és a városháza is magyar nemzeti színekben pompázott augusztus 20-án.

2024. augusztus 22. 06:44
null

Nyitókép: Brassó Polgármesteri Hivatalának Facebook-oldala

Augusztus 20-án kedden, a magyar államalapítás és Szent István ünnepe alkalmából a Brassóban található Cenk-hegyi óriásfeliratot és a polgármesteri hivatal épületét magyar nemzeti színekben világították meg – számolt be róla a helyi önkormányzat a Facebook-oldalán – olvasható a Maszol.ro oldalán. Hozzátették, hogy ezzel a gesztussal a magyar közösség Brassó fejlődésében betöltött jelentős szerepére kívánták felhívni a figyelmet.

Városunk a történelem során nemcsak fontos gazdasági és kulturális központ volt, hanem jó példával is elöljárt a három nemzeti közösség együttélésével mind a városban, mind pedig a várfalakon kívül, beleértve a bolgárszegi románokat, a bolonyai magyarokat és az óbrassói szászokat”

 – olvasható a polgármesteri hivatal Facebook-bejegyzésében.

Emlékeztetnek arra is, hogy a Magyar Országgyűlés 1991-ben döntött az ország három nemzeti ünnepéről, melyek egyike augusztus 20. Ez a nap különösen fontos az erdélyi és bánsági magyarok számára is. A legutóbbi, 2021-es népszámlálás szerint Brassó városában körülbelül 11 ezer magyar él, míg a megyében összesen 28 ezren vallották magukat magyarnak. A pontosítás kedvéért hozzátették, hogy technikai okokból a Brassó feliratot és a városháza épületét nem vízszintesen, a magyar zászló színeinek megfelelően, hanem függőlegesen világították meg, mivel a világítási rendszer ezt csak így tette lehetővé. 

A Brassói Polgármesteri Hivatal bejegyzéséhez hozzászólt Dan Tanasă is, aki a magyarellenes megnyilvánulásairól és a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) politikai vonaláról ismert. 

Csak a gonosz kegyencek képesek ilyesmit kigondolni és végrehajtani” – írta Tanasă.

A Brassói Polgármesteri Hivatal bejegyzését itt tekintheti meg:

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. augusztus 22. 15:34
Képtelenek megbocsájtani nekünk, hogy elvették az országunk haramdát
zsolti123
2024. augusztus 22. 12:43 Szerkesztve
Kik azok a "gonosz kegyencek "? A bezzegrománokról tudjuk kik: „A románok már 1941-ben megkezdték a szervezett zsidóirtást. A spontán pogromok és vérengzések következtében megközelítőleg 350-400 000 zsidó pusztult el a román fennhatóság alatt álló területeken 1941 és 1943 között. barankovics.hu/cikk/kitekinto-a-bulgariai-es-a-romaniai-zsidosag-sorsa-a-ii-vilaghaboruban
gilou-au-clavier
2024. augusztus 22. 11:58
Ennyi erővel lehetne Budapest is kék-sárga-piros, esetleg Bichischiaba. Utóbbin már dolgoznak a fideszesek
blondibarbi
2024. augusztus 22. 09:28
Talán inkább BRASSÓ !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!