Óriási bukás: több tízmilliárdtól esett el az osztrák gazdaság a lefújt Taylor Swift-koncertek miatt

2024. augusztus 16. 15:30

Bárhol lép fel Taylor Swift rövid idő alatt elkapkodják az összes jegyet a koncertjeire, mindezen túl pedig a popdíva fellépése óriási gazdasági fellendülést is hoz maga után.

2024. augusztus 16. 15:30
null

Nyitókép: Andres KUDACKI / AFP

Jelentős gazdasági csapást jelenthetett Bécs városának, hogy példátlan módon három Taylor Swift-koncertet is lemondtak az utolsó pillanatban terrorfenyegetés miatt. A koncert szervezői minden este körülbelül 65 ezer embert vártak volna az Ernst Happel stadionban. 

Taylor Swift jelenleg az egyik legsikeresebb popelőadó, akinek koncertjei érezhető hatást gyakoroltak a helyszínt biztosító országok gazdaságára.

Az énekesnő brit turnéja miatt például a szigetország szállodái annyira megemelték áraikat, hogy az jelentősen meglátszott az ország inflációjának alakulásán. Szingapúrban pedig Swift hat fellépésből álló koncertsorozatával kalkulálva az elemzők 20 bázisponttal megemelték az ázsiai ország GDP első negyedéves kilátásait. Swift turnéja nem csak Ázsiában tarolt ekkorát: az amerikai GDP az elemzők szerint 4,6 milliárd dollárral nőtt az énekesnőnek köszönhetően, Ausztráliában pedig egyenesen a recesszió elkerülését köszönik neki. 

Swift turnéjának több mint 60 állomásán közel 4,5 millió jegyet értékesített, ezekből egymilliárd dollár feletti bevételre tett szert.

Körülbelül 60 millió (több mint 23,6 milliárd forint) euróra becsülöm a kárt, mivel a koncerteket egyenként 65 ezer vendég részvételével számolták” – mondta el Matthias Glesel, az Eventassec biztosító ügyvezető igazgatója a Wirtschaftswoche német gazdasági lapnak a lemondott bécsi koncertek kapcsán. Az osztrák fővárosban tervezett koncertekre 100 euró (körülbelül 39 ezer forint) alatt nem lehetett állóhelyi jegyeket vásárolni. „Emellett van többek között a vendéglátásból és az ajándéktárgyakból származó bevételek kiesése is, így gyorsan összeadódik a több tízmilliós nagyságrendű összeg” – tette hozzá a szakértő, aki az elmúlt 25 évben mintegy 150 ezer eseményt biztosított. 

A gazdasági lap kereste a bécsi koncerteteket szervező Barracuda Music rendezvényszervező céget – amely például nemrég sikerrel szervezett meg egy Ed Sherran-konceretet Pölten városában –, azonban nem reagáltak a megkeresésre. Matthias Glese hozzátette, hogy valószínűleg nem a szervezőre hárul a teljes költség. „Végül is vis maior miatt mondták le a koncerteket, ami egy kártérítési fogalom, és ez azt jelenti, hogy ilyenkor a szervezőknek nem volt érdemi befolyásuk a buli megtartására, és most is ez történt” – fogalmazott.

Ilyenkor a szervezőnek csak azt a pénzt kell visszafizetnie, amit az ígért szolgáltatásért beszedett, például a jegybevételt. A Barracuda Music nem sokkal a koncertek lemondása után bejelentette, hogy a következő tíz napon belül visszatéríti a jegyek árát. „A visszatérítés a szállást és étkezést tartalmazó csomagokra is vonatkozik” – mondta el Glesel. Más a helyzet azon rajongók esetében, akik maguk viselik a koncert többletköltségét, például az utazás költségeit. 

Az USA-ból is sokan utaztak Bécsbe, ezeket a költségeket nem állja a szervező, mert az a vendég saját kiadása” – tette hozzá a szakértő és hangsúlyozta: csak azt térítik meg, amit a látogatók a szervezőtől vásároltak.

A rajongók csak akkor élhetnek kárigénnyel, ha a rendezvény a szervező miatt nem valósult meg, például ha túl kevés biztonsági őr vagy általános biztonsági koncepció hiánya miatt le kell mondani egy rendezvényt. „Példának szeretném felhozni a 2016-os német Rock am Ring fesztivált, amit az időjárási viszonyok miatt le kellett mondani, azonban itt a szervező az általános szerződési feltételeiben rögzítette, hogy a koncerteket minden időjárási körülmény között megtartják. Ezért ki kellett fizetni a kártérítést” – mondta el Glesel.

Az eddig legélhetőbb városa címet szinte midig elnyerő osztrák fővárosnak rohamtempóban kellett lépnie a törölt események után, hogy valamelyest javítson a renoméján. Bécs igyekezett kárpótolni a csalódott rajongókat: minden koncertjeggyel rendelkező személy augusztus 11-ig ingyenesen látogathatott el több bécsi múzeumba, tematikus Taylor Swift-partikat tartottak különböző klubokban, volt ahová  ingyen lehetett bemenni, sőt az osztrák székhelyű Swarovski limitált kiadású ékszerekért kínált fel a hoppon maradt rajongóknak.

A fenyegetés miatt már fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe az ausztriai koncerteken, majd ezt követően őrizetbe is vettek két személyt, akik merényleteket terveztek elkövetni. Azonban hiába fogták el a terroristákat, a szervezők lefújták a koncerteket. Az osztrák rendőrség eddig három gyanúsítottat vett őrizetbe, és egy 15 éves fiatalt is kihallgatott, aki ellen nem folyik eljárás. A főgyanúsított, a 19 éves Beran A., aki az elfogása után mindent bevallott. 

Az Iszlám Államnak hűséget esküvő vádlott pár hete hagyta ott az állását, hogy nekiálljon megtervezni a terrortámadást. 

A merényletre augusztus 8-án csütörtök délután 4-től nyílt volna lehetősége, amikor eredetileg megnyitotta volna először a kapuit a koncertnek helyet stadion. A terrorista a lehető legtöbb embert akarta megölni, azt tervezte, hogy a stadion előtti, jegy nélkül maradt tömegbe hajt, majd a kocsiból kiszállva szúró és vágó fegyverekkel akart gyilkolni, és végül működésbe hozni házi készítésű bombáját.

 

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. augusztus 19. 09:47
Boldogság a Mandi szerkesztőségében…🫢
asus66
2024. augusztus 17. 10:27
Suzuki Swift
survivor
2024. augusztus 17. 08:23
Ki az a Szabó Fecske ?
EX_Terminator
2024. augusztus 17. 07:45
No meg a tönkrement életek kérdésköre, akiket meghurcoltak meg pellengérre állítottak nagyontoleránskáim pusztán csak azért mert kimondják hogy ez az őrültséget nem lehet, vagy éppen a migránsok által generált szociális - gazdasági szituációra mennek rá, arra amit őkelmék művelnek. Na nem! EZT NEM LEHET NEM SZABAD.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!