Önkéntesként ment harcolni Ukrajnába, ott aztán nekilátott aranyat, ékszereket és készpénzt lopni

2024. augusztus 06. 11:37

Nem nézték jó szemmel a fosztogatást, börtön lesz a vége.

2024. augusztus 06. 11:37
null

Nyitókép illusztráció. Fotó: Boris Roessler / DPA / AFP

Hét év szabadságvesztésre ítélt kedden a prágai városi bíróság egy volt cseh önkéntest, aki katonai tevékenysége idején Ukrajnában fosztogatott. Filip Siman 2022 márciusában utazott Ukrajnába, ahol először rövid katonai kiképzésen esett át, majd a harctéren Irpinyben és Bucsában teljesített szolgálatot egy önkéntesekből álló egység élén, amelynek feladata a lövészárkok felügyelte volt. A bírósági döntés szerint 

Filip Siman feladatai teljesítése közben és szabadidejében is jogtalanul eltulajdonította több civil és elesett katona vagyontárgyait, egyebek között gyűrűket, arany- és ezüsttárgyakat, illetve készpénzt. 

A cseh önkéntest 2022 áprilisában az ukrán hadsereg őrizetbe vette, majd visszaküldték Csehországba, ahol az ügyet kivizsgálták, és Simant bíróság elé állították. A prágai városi bíróság a harctéren elkövetett bűncselekményben, fosztogatásban Filip Simant bűnösnek találta és elítélte. A döntés egyelőre nem jogerős, az elítélt ügyvédje fellebbezett. Filip Siman egyebek között azzal védekezik, hogy ő csak felettesei parancsait teljesítette.

Az ügyészség a 27 éves cseh fiatalembert azzal is vádolta, hogy engedély nélkül teljesített katonai szolgálatot külföldi hadseregben, ami a hatályban lévő törvények szerint csak államelnöki engedéllyel lehetséges. Ebben a vádpontban a bíróság felmentő döntést hozott. Filip Siman azzal védekezett, hogy az akkori cseh államfő és kormányfő nyilatkozatai alapján járt el, akik nyilvános ígéretet tettek, hogy utólag megadják az engedélyt azoknak a cseh állampolgároknak, akik beállnak harcolni az Oroszország ellen védekező ukrán hadseregbe.

A harctéri fosztogatásért a cseh jogrend szerint akár 20 év szabadságvesztés is kiszabható.

(MTI)

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2024. augusztus 06. 22:19
Inkább Bucseh-i mészárlás volt?
Málaga21
2024. augusztus 06. 21:22
Látta, hogy ott mindenki lop, miért pont ő maradt volna ki belőle?
erdeymarton89
2024. augusztus 06. 16:33 Szerkesztve
kurafi1 szektások ha magyar volna és nem cseh tiszás lenne
Fegyenc8
2024. augusztus 06. 15:56
Kelly hősei
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!