Nesze neked, legeslegboldogabbak oktatási mintaállama: nulla, nulla, nulla!

2024. augusztus 15. 07:09

Éppen száz év telt el azóta, hogy Finnország 14 arany-, 13 ezüst- és 10 bronzérem begyűjtésével története legsikeresebb nyári olimpiáját zárta.

2024. augusztus 15. 07:09
Paris Olympic Games 2024 - Closing Ceremony
Páva Adorján
Krónika

Nyitókép: Mustafa Ciftci/Anadolu via Getty Images

„Hosszú évek óta a világ legboldogabb országa. Évtizedek óta oktatási mintaállam. A nyári ötkarikás játékok történetének egyik legsikeresebb nemzete az érmek lakosságarányos számát tekintve. Amely azonban most Párizsban történelmet írt azzal, hogy egyetlen medált sem szerzett. Mi történik veled, hogy nézzünk fel rád ezek után, Suomi?!

Éppen száz év telt el azóta, hogy Finnország 14 arany-, 13 ezüst- és 10 bronzérem begyűjtésével története legsikeresebb nyári olimpiáját zárta. A sors különösen szomorú fintora, hogy pontosan egy évszázaddal később az utódok összehozták azt, ami még sohasem történt meg, amióta (1908 óta) a modern ötkarikás játékokon szerepelnek: egyetlen medált sem szereztek. És hogy még inkább szívszorítson az ellentmondásos történelemírás kerete: száz évvel ezelőtt és most is Párizs volt a helyszín. 

Jó, vagyis nem jó – de ez igazából miért is fáj nekünk, magyaroknak, közép- és kelet-európaiaknak?! Hát bizony azért, mert bár nem vagyunk finnek, de azért szívesen lettünk volna, eddig egy kicsit mindenki finn akart lenni – és akkor most illene jól elgondolkodni azon, hogy továbbra is finnek akarunk-e lenni. Ugyebár jó ideje minden évben azt látjuk, hogy Finnország a világ legboldogabb országa, a finnek a legboldogabbak. Mert az ENSZ kezdeményezésére bő egy évtizede tudományos alapokon készített felmérések alapján »boldogságindexelnek«, és az elmúlt hét évben biza rendre Finnország végzett eme dicső rangsor élén.

Mi meg csak csodáljuk utolérhetetlen boldogságérzetüket, ahogyan a hosszú télben, az év nagy részében hidegben és sötétben is aktív életet élnek, mozognak, kikapcsolódnak a csodás természetben, környezetbarátok, szabadok, nyugodtak, együttműködők, elégedettek, megbíznak egymásban és mindig megbékélnek azzal, ami van.”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Borbély Zsolt Attila

Magyar Nemzet

Idézőjel

A magyar rendezésű világversenyt egész térségünk magáénak érezhette volna.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. augusztus 23. 10:10
A finnek azok a skandinávok, akik nem tudnak kézilabdázni?
sternerregnix
2024. augusztus 16. 11:22
Ha esetleg a lusta libsik nem vették volna a fáradtságot hogy elolvassák a cikket, itt egy nekik szóló mondat: "Boldogságuk „titka” minden bizonnyal abban rejlik, hogy egyszerűen meg vannak elégedve azzal, ami van, nem csinálnak mindenből problémát." Talán nem a nyafogás a megoldás a problémáitokra, hanem a szorgalmas munka segítene rajtatok :)
sternerregnix
2024. augusztus 16. 11:20
A sok nyafogó lipsi esetleg megkérdezhetné a finneket, hogy mennyire örülnek ennek az eredménynek? Mennyit áldoznának rá, hogy nekik is lehessenek eredményes olimpikonjaik?
files32
2024. augusztus 16. 10:57
A Finneknek már nincs arra szükségük, hogy egy jó olimpiai szerepléssel feledtessék az életszínvonaluk kudarcát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!