Nehéz választás előtt Európa

2024. augusztus 05. 16:05

A stratégiai kérdések mellett Európa legnagyobb problémája jelenleg az, hogy kinek tegye le az esküt.

2024. augusztus 05. 16:05
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Demokrata

Nyitókép: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS, Brendan Smialowski / AFP

„Végül, de nem utolsó sorban Európának abban a kérdésben is határoznia kell, hogy mi legyen Ukrajnával. Joe Biden visszalépése ugyanis a választások mindkét kimenetele esetén azt jelenti, hogy Washington hátrább lép ettől a konfliktustól. Trump sikere esetén a külpolitika pragmatikussá válása, míg Harris győzelmével a várható belpolitikai káosz miatt. Európa pedig nem tudja sokáig pótolni a katonai, politikai, gazdasági értelemben kieső amerikai támogatást. A kérdés ezután valójában az, hogy Európa a diplomáciai megoldást keresve nyit Moszkva felé, avagy megvárja, amíg Oroszország katonai úton rendezi a problémáit Ukrajnában. Ez utóbbi egyben azt is jelentené, hogy ezután diktálni fogja az európai biztonsági rendszer újraépítésének a feltételeit is.

De e stratégiai kérdések mellett Európa legnagyobb problémája jelenleg mégis csak az, hogy kinek tegye le az esküt.

A megbocsátás reményében Zelenszkijhez hasonlóan kezdjen el dörgölőzni Trumphoz, avagy maradjon a demokraták mellett, és a republikánus jelölte továbbra is a nyugati világra leselkedő legnagyobb veszélynek nevezze. Egyértelműbb lenne a helyzet, ha Kamala Harris esélyei a jelenleginél jobbak lennének, a választás lehetséges kimenetele azonban legjobb esetben is inkább csak nyílt lett.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bergmann
2024. augusztus 05. 19:29
Kamalából még tudnak egy baszatlan milfet maszkírozni, de az öreg Trump a narancssárga glóriával menthetetlen.
Majdmegmondom
2024. augusztus 05. 19:23
Szerintem ez a kérdés a felhőbe száll hamarosan, ha Irán valóban megtámadja Izraelt, mert az már valóban világháborúhoz vezethet és akkor értelmet nyer a milliónyi muszlim európai túrája. Szóval Zselé még az oroszok kezére is kerülhet, a nyugat úgy ejti, mint a szart...
lemez
2024. augusztus 05. 19:02
Az unio már letette az usának.Mindegy ki lesz az elnök.Az olcsó nyersanyag elvágva hogy ne függjön europa az orosztol.Most ötszörös áron fúggúnk a jenkitöl.Ukrajny háborúztatása az uniora marad,újjáépitése is.Most jón a mezőgazdaság tönkretéle a monsato soros érdekei szerint.Ott nem kell parlagon hagyni földeket.,a tehénfingok után adót fizetni.Csak szt még nem tudni bill gace miért vásárolja a tóbb száz hektárnyi termőföldeket.
Kanmacska
2024. augusztus 05. 18:07 Szerkesztve
Az unió nyilván a demokratákat választja akkor is, ha Trump lesz az elnök. Természetesen tessék-lássék együttműködnek majd az USA-val, de alig várják majd, hogy elteljen a négy év és ismét a baloldali demokraták kerüljenek a kormányrúdhoz. Addig meg kipréselik a háború folytatásához szükséges összeget az európai emberekből, ijesztgetéssel, ideológiai magyarázatokkal. Különösen Közép- és Kelet- Európából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!