Nehéz döntést hozott meg Németország: kezdetét vette az afgánok kitoloncolása

2024. augusztus 30. 15:45

Meglett a hatása a heves politikai vitáknak.

2024. augusztus 30. 15:45
Német rendőrök és migránsok.

Nyitókép: JENS SCHLUETER / AFP

Bűnügyekben elítélt bevándorlókat toloncoltak ki repülőgépen péntek reggel a német hatóságok; afgán állampolgárokat ily módon utoljára a tálibok 2021 augusztusi hatalomátvétele után szállítottak vissza hazájukba Németországból.

A Qatar Airways járata összesen 28 kitoloncolttal a fedélzetén indult el a szászországi Lipcse és Halle közös repülőteréről az afgán fővárosba, Kabulba

– közölte a tartományi belügyminisztérium. A tájékoztatás szerint az intézkedést a német szövetségi belügyminisztérium rendelte el, ám mivel Németország nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat a tálibokkal, a kormánynak más csatornákon keresztül kellett megszerveznie a kitoloncolást.

Olaf Scholz német kancellár a május végi mannheimi halálos késes támadás után jelentette be, hogy a kormány ismét lehetővé teszi a legveszélyesebb bűnözők és terrorizmussal gyanúsítottak kitoloncolását Afganisztánba és Szíriába.

Múlt héten pénteken Solingenben feltehetően iszlamista indíttatású, három halálos áldozatot követelő késes támadást követtek el,

amely heves politikai viták sorát váltotta ki Németországban. Az üggyel kapcsolatban őrizetbe vett, 26 éves szíriai férfi a német szövetségi ügyészség álláspontja szerint osztja az Iszlám Állam terrorszervezet ideológiáját, és „a lehető legtöbb nem muszlim hívővel akart végezni” a település 650 éves történelmét ünneplő fesztiválon.

Nancy Faeser német belügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy a német kormány „kiterjedt és szigorú” intézkedéseket tervez, első lépésben pedig szigorítják a közbiztonságra veszélyes eszközökre vonatkozó szabályokat.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira004
2024. szeptember 10. 10:18
Merkel a sztalini leckét jól megtanulta , kiket hogyan üldözzön el vagy a pártját tönkre tegye.
bagira004
2024. szeptember 10. 10:15
Németenek addig volt szükségük a nomád betolakodóra még a zsidókat euból kiüldözték , nomádok is mehetnek . Már nincs szükség az eus értékekre.
lajajakab11apjavagyok
2024. augusztus 31. 15:50
Ez nem helyes!Azonnal meg kell kezdeni a rasszista németország kiürítését.
luisbathhelena
2024. augusztus 31. 13:52
28? Több szazezerbol? Ez a 28 is itt lesz 3 hét múlva más neven
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!