NATO-főtitkár: A kurszki területre történt ukrán behatolás legitim

2024. augusztus 31. 18:33

Jens Stoltenberg ugyakkor hangsúlyozta: „a NATO-t nem tájékoztatták előre Ukrajna terveiről és nem is játszott szerepet bennük”.

2024. augusztus 31. 18:33

Nyitókép: STR / NurPhoto / AFP

Az oroszországi kurszki területre történt ukrán behatolás legitim, és Kijevnek az önvédelemhez való joga indokolja – mondta a Welt am Sontag című német hetilapnak Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki most első alkalommal reagált az orosz területen történő ukrán előrenyomulásra. 

Ukrajnának joga van megvédenie magát. A nemzetközi jog szerint ez a jog nem szűnik meg a határnál” 

– mondta a lapnak Jens Stoltenberg, hozzátéve, hogy a NATO-t nem tájékoztatták előre Ukrajna terveiről és nem is játszott szerepet bennük.

A NATO-főtitkár közölte: Ukrajna kockázatot vállal az orosz területen történő előrenyomulással, de Kijev döntése, hogyan folytatja a hadjáratát. „Volodimir Zelenszkij ukrán elnök világossá tette, hogy a művelettel ütközőövezetet akar létrehozni, hogy megakadályozza a határ túloldaláról indított orosz támadásokat” – mondta a főtitkár. „Mint minden hadműveletnek, ennek is megvan a kockázata, de Ukrajnának kell eldöntenie, hogyan védi meg magát” – tette hozzá.

(MTI)

 

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patriota-0
2024. szeptember 01. 19:20
Ukrajnának joga van megvédenie magát. A nemzetközi jog szerint ez a jog nem szűnik meg a határnál. Akkor az oroszoknak is joga volt megvédeni az Ukrajnában élő orosz kisebbséget, és ez a jog nem szűnik meg a határnál. Pláne nem egy nemlétező határnál!
Prohaszka Ferenc
2024. szeptember 01. 15:52
"Nem tudott róla...." ha igaz azért, ha nem, akkor azért katasztrófa.
Zolt
2024. szeptember 01. 10:33
"Ukrajnának joga van megvédenie magát. A nemzetközi jog szerint ez a jog nem szűnik meg a határnál” Akkor most ez mi szerinte? Hogy értelmezze ezt a érdekes feltételezett jogot az ember. Betör hozzám az illető,ezek szerint nem csak eddig terjed ki ,hanem futhatok is utána míg le nem tudom csapni mint a legyet önvédelem címszó alatt. Furán gondolkodnak egyes emberek mi a védekezés ,mi nem védekezés... Én minden támogatást megvonnék az ukrànoktól az orosz országi támadásuk miatt. Mert nem nagyon térhet el az általános védekezés a nemzetközitől,csak olyan esetben ahol nem egymás szomszédja a metámadott ország,logikus a védekezező megreresi adott országot... Más lehhe ,ha nato tag ukrajna...de nem az. Szerintem...
dupree
2024. szeptember 01. 08:53
Mivel 2014-tôl a legális ukrán hadsereg nehézfegyverekkel lőtte az ukrajnai oroszokat, vagyis saját lakosságát, ezért az oroszok fegyverhasználata is jogos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!