Nagy bajban van Románia: ha ez így megy tovább, összeomlik a gazdaság

2024. augusztus 30. 17:02

Szomorú hír érkezett a keleti szomszédunkból.

2024. augusztus 30. 17:02
Bride Gianina Ciorba (R), 21, and her groom Gheorghe Stefut, 24, are driven in a vintage car outside a Greek Catholic church where the young married couple received the priest's blessings in Tarsolt village near Aliceni, Romania on August 20, 2023. Every year at the end of August, the otherwise deserted streets and restaurants in Tara Oasului, a region in northwestern Romania, are flooded by locals who emigrated to the West a long time ago.

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

Húsz romániai megyében több nyugdíjas van, mint alkalmazott. Teleorman megyében például majdnem 48 százalékkal több nyugdíjas van, mint munkavállaló. Ott 56 600 alkalmazottra mintegy 83 600 nyugdíjas jut – szúrta ki a döbbenetes statisztikai adatot a Maszol.

A lap hozzátette, hogy a dél- és kelet-romániai megyékben (Teleorman, Vaslui, Giurgiu, Botoșani, Mehedinți) általában magasabb a nyugdíjasok aránya az alkalmazottakhoz képest, míg Ilfov, Temes, Kolozs megyékben és a fővárosban lényegesen több az alkalmazott, mint a nyugdíjas.

A szomorú valóság az, hogy az ország felében a vállalatoknál dolgozó munkaerő számát meghaladja a nyugdíjasok száma

– derül ki a Ziarul Financiar számításaiból, amelyek az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatain alapulnak.

A lap beszámolt arról is, hogy a Ziarul Financiar nemrég arra figyelmeztetett, ha előbb nem, 2032-ben biztosan összeomlik az állami nyugdíjrendszer, amikor nyugdíjba mennek az első úgynevezett „dekrét-gyerekek”, azaz az abortusztilalom bevezetése után születettek, és az ország történetének legnagyobb számú nyugdíjazását regisztrálják majd.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2024. szeptember 03. 08:02
Bolond mandiiiii fejezdbe s szar kavarást te átkozott fideszes geci. Sepregessél a saját házad táján, te szerencsétlen mi?? Magyarok hogy is vagyunk ? GKI jelezte a magyar gazdaság romokban, mi csak azért nem bomoltunk össze eddig, mert tudod a kinai nagy hitel… na szard össze magad! Bunkó
Lajoss
2024. augusztus 31. 18:03
Hiába álmodoztok…maradunk a béka segge alatt…😢
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 31. 13:08
>>Menhetten 2024. augusztus 31. 08:43 Nálunk nagyobb szarban biztosa nincs! << Nálatok senki sincs nagyobb szarban morzsi.
Dunhill67
2024. augusztus 31. 12:58
kamu..."kleptrománia" a Kelet Svájca:))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!