Megjósolta a híres brit elemző, hogyan végződik majd az ukránok kurszki betörése

2024. augusztus 14. 13:10

A brit katonai szakértő levezette, milyen végkimenetellel kecsegtet az ukránok kurszki vállalkozása.

2024. augusztus 14. 13:10

Nyitókép: Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: az ukrán betörés Oroszországba nem képes megfordítani a háború menetét, ellenben az ukrán ellencsapás kockázata rendkívül nagy – írta néhány nappal ezelőtti elemzésében a Times hasábjain Michael Clarke, brit katonai szakértő. Erről itt írtunk korábban. A neves elemző nem sokkal később már azt is levezette, milyen véget érhet majd az ukránok kurszki vállalkozása – szúrta ki a Portfolio.

Ezt is ajánljuk a témában

Katonai szakértő: Másfél hónapig tarthat az ukrán manőver

Bár az orosz-ukrán háború kapcsán leginkább lassú hadműveletekről, valamint több hónapon át elhúzódó csatákról szólnak a hírek, a brit katonai szakértő szerint 

a kurszki offenzíva nem valószínű, hogy egy-másfél hónapnál tovább tart majd”

– fejtette ki véleményét a Sky News hasábjain Michael Clarke.

Clarke azzal kezdi okfejtését: bár az ukrajnai háborút nagyon hosszú, hónapokon át húzódó csaták jellemzik, a kurszki offenzíva maximum néhány hétig tart még. A szakértő szerint ennek legfőbb oka  az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökre most hatalmas nyomás nehezedik, ugyanis saját politikai túlélése érdekében meg kell mutatnia az egész világnak, hogy „az orosz terület szent” és minden lehetséges eszközzel, minél gyorsabban vissza kell vennie az elfoglalt településeket.

Oroszországot nem szállták meg 1941 óta, szóval az ő szemszögéből ez egyszerűen felháborító

– emlékeztetett Clake.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ukránoknak „nem éri meg”

A fentiekből következik, hogy az orosz haderő hatalmas nyomással fordul rá a régióra, annak pedig Clarke szerint nem lenne értelme, hogy Kijev huzamosabb ideig, sok erőforrást használjon az a terület megőrzése érdekében, mivel a háborút követően szinte biztos, hogy nem lesznek képesek irányításuk alatt tartani a régiót.

Szerintem ők is úgy látják, hogy ez nem éri meg, főleg, hogy a helyzet politikai előnyeit már most is élvezik”

– fogalmaz a professzor, aki szerint az ukrán erők még 4-6 hétig lehetnek képesek Kurszkban maradni, aztán ki fognak vonulni Oroszország területéről.

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 296 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2024. augusztus 18. 21:14
Mi lenne, ha Putyin a már evakuált kurszki régióra, megfelelő széljárásnál dobna egy atomot? Elvégre a saját területük.
Cyklon
2024. augusztus 15. 11:18
Szerintem az ukik előbb-utóbb ráfizetnek erre a hülye kalandra.
Bulldog Orange
2024. augusztus 14. 23:12
Szerintem a régi szovjet megoldás jön, körbe fogják az ukikat, és kinyírják őket. A németek is így jártak ...
Akitlosz
2024. augusztus 14. 20:10
A professzor téved. Nem Putyin határozza meg az orosz katonai stratégiát, amely nem úgy készül, hogy mi a "felháborító". Éppen az az ukrán offenzíva egyik célja, hogy az oroszok erőket vonjanak el a donyecki frontról. Tehát rosszul tennék az oroszok, ha az ukránok kedvére tennének. Ezért nem is tesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!