Lukasenka tudni véli: Ukrajnában örülnének, ha Oroszország atomfegyvert vetne be

2024. augusztus 18. 15:47

A belarusz vezető sietett leszögezni: mindenben egyetért Vlagyimir Putyinnal a kurszki betörést illetően.

2024. augusztus 18. 15:47
null

Nyitókép: Ilya Pitalev / SPUTNIK / AFP

A kijevi vezetés az oroszországi Kurszk megyében indított műveletével emelte a tétet, előnyösebb tárgyalási helyzetet remélve ettől a tárgyalások esetleges megindulásakor, most azonban ez a taktika nem vált be – mondta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Rosszija-1 orosz állami televíziónak vasárnap adott interjújában.

„Egyetértek Vlagyimir Putyin orosz elnök azon kijelentésével, hogy a tét emeléséről folyik a harc. Hogy ők (a kijevi vezetés) erősebb helyzetbe akarnak kerülni, ha netán megkezdődnek a tárgyalások. A Nyugat is azt mondja, hogy Ukrajnában erről álmodoznak. Felmerül azonban egy másik kérdés: ebben és az ehhez hasonló helyzetekben, ki ülne le velük tárgyalni? Ezért a tétet emelni helytelen, ez nem az a helyzet”– fogalmazott Lukasenka.

A veszély abban áll, hogy egy ilyen eszkaláció Ukrajna részéről kísérlet lehet arra, hogy Oroszországtól aszimmetrikus választ provokáljon ki. Tegyük fel nukleáris fegyverek bevetését. Pontosan tudom, hogy Ukrajnában nagyon örülnének annak, ha Oroszország, vagy mi taktikai atomfegyvert használnánk.

Boldogok lennének. Mert akkor bizony aligha maradnának szövetségeseink. Egyáltalán nem maradnának még velünk együttérző országok sem” – mondta.  

Lukasenka beszélt arról is, hogy Moszkva és Minszk látja veszélyét nyugati országok katonai egységei közvetlen beavatkozásának Ukrajnában. Meggyőződését fejezte ki, hogy az orosz hadsereg „ki fogja söpörni” az ukrán alakulatokat a Kurszki területről.

Beszélt egyben arról is, hogy a mozgósítás elől menekülő ukrán hadköteles korú férfiak részben Fehéroroszországon keresztül próbálnak eljutni Nyugatra.   Lukasenka elmondta, hogy jelenleg az ukrán fegyveres erők több mint 120 ezer katonája állomásozik Ukrajna Fehéroroszországgal közös határán. 

Látván agresszív politikájukat, mi is a határ mellé telepítettük saját csapatainkat”

 – közölte. „A fehérorosz-ukrán határ úgy van aláaknázva, mint még soha. Ilyen aknásítás mellett még nem volt háború. Most átkelni a határon csak nagyon nagy veszteségekkel lehetne (az ukrán erőknek)” – tette hozzá.

Lukasenka szóvá tette, hogy az esetleges új béketárgyalások alapját a 2022-ben Isztambulban elért megállapodások képezhetnék, figyelembe véve az az óta bekövetkezett területi változásokat.

(MTI)

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. augusztus 19. 12:21
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** mordor türannosza, a zseb-cár parancsa: ** ** VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** ↓↓↓ !!! Kizárólag a FÉLkegyelmű prolik válaszoljanak !!! ↓↓↓ ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
Vladiszláb
2024. augusztus 19. 09:28
Ez az ukrajna nevű amerikai projekt, olyan gennyes folt a világ testén, mint egykoron a náci Németország. A náci Németországot felszámolták az oroszok....
survivor
2024. augusztus 18. 18:56
És mivel Kamala nyer.... Megy tovább a buli. Annyi lesz ,hogy több hispano jön be, az USba, es az EU többet költ Ukira.....
survivor
2024. augusztus 18. 18:49
Putyin ENGEDI az ukikat. Moszkva alá. Utána atom...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!