Lukasenka elmondta, kinek áll érdekében a háború

2024. augusztus 16. 19:05

Egyúttal győzködte az ukránokat és az oroszokat is a harcok beszüntetésére, azt is megmondta, miért.

2024. augusztus 16. 19:05
null

Nyitókép: Alexander KAZAKOV / AFP

 

Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke, Vlagyimir Putyin közeli szövetségese, 

arra szólította fel Oroszországot és Ukrajnát, hogy tárgyaljanak a konfliktus lezárásáról, hogy elkerüljék a háború átterjedését Fehéroroszországra. 

Lukasenka a fehérorosz állami televíziónak adott interjújában hangsúlyozta, hogy mindkét félnek azonnal le kellene ülnie tárgyalni, hogy véget vessenek a háborúnak, amit szerinte csak „amerikai eredetű magas rangú személyek” akarnak folytatni – tudósít az Euractiv.

Az interjú hátterében egy ukrán támadás állt, amely augusztus 6-án kezdődött, amikor több ezer kijevi katona átlépte Oroszország nyugati határát, komoly zavart keltve Putyin katonai vezetésében. Lukasenka arra figyelmeztetett, hogy ha Ukrajna provokálja Fehéroroszországot, Minszk kénytelen lesz válaszolni, mivel sosem engedné, hogy ukrán csapatok megszállják az országát.

Ezt is ajánljuk a témában

A fehérorosz vezető kijelentette, hogy nem akarják a konfliktus eszkalálódását, és nem kívánnak háborút vívni az egész NATO-val, de ha Ukrajna támadást indít, Fehéroroszország kénytelen lesz lépéseket tenni. 

Lukasenka szerint a Nyugat arra számít, hogy a destabilizáló helyzet Kurszkban arra készteti majd Belaruszt és Oroszországot, hogy mozgósítsák csapataikat, és ezzel belülről rázzák meg a társadalmat.

Ezt is ajánljuk a témában

Lukasenka az interjúban azt is megerősítette, hogy nem látnak indokot arra, hogy használják a Fehéroroszország területén állomásozó orosz nukleáris fegyvereket, hacsak az ország határait meg nem sértik. 

Kiemelte, hogy bár Fehéroroszország kész megvédeni magát, a háború folytatása helyett a tárgyalóasztalnál kellene megoldást találni a konfliktusra.

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. augusztus 17. 10:43
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** mordor türannosza, a törpe mű-cár parancsa: ** ** VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** ↓↓↓ !!! Kizárólag a FÉLkegyelmű prolik válaszoljanak !!! ↓↓↓ ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
auditorium
2024. augusztus 17. 07:25
Luka jól közelit az igazsághoz és lehet, h. meg tudja győzni Putyot a konfliktus diplomáciai megoldására. Már világos előttük, h. a Nato áll Zele mögött, ennek köszönhető az orosz területekre behatolása, az ottani orosz lakosság evakuálása, vidékük pusztitása. Két olasz riporter is behatolt ebbe a térségbe és az ol. TV-hiradók közvetitették az ottani harcot. Emiatt eljárás indul orosz részről a két riporter ellen, mert engedély nélkül, jogellenesen léptek Oroszország területére. Áll a bál emiatt. Ott nem szoktak "ejnyebejnyézni" az újságirókkal vagy még azt sem mint Nyugaton.
fideath-7
2024. augusztus 17. 06:04
Az ukrán betörésnek tehát irdatlanul nagy politikai hatása lett, egy brilliáns húzás volt az ukránoktól. Nem az az elfoglalt szaros 1000km2 számit, hanem a tény hogy az ukránok képesek erre, nemcsak betörni hanem a poziciójukat megtartani is. Hatalmas mértékben növeli ez a tárgyalási poziciójukat, pontosan ez is volt a célja a betörésnek. A nyugati fegyverekkel egyszerűen nem tudnak a ruszkik mit kezdeni, már két hete zavartalanul piknikeznek az ukránok orosz földön.
fideath-7
2024. augusztus 17. 06:01 Szerkesztve
Érthető hogy Lukasenka fosik, ha az a néhány ezer ukrán katona Belaruszba tört volna be, egy hét alatt elfoglalták volna Minszket, tekintve hogy a beloruszoknak semmilyen értelmezhető hadserege nincs, ami használható volt, már régen átadták a ruszkiknak. És azok is már régen kilőtt roncsként pózolnak valamelyik ukrán szántóföld mellett. Arról nem is beszélve ha a lengyelek törnek rájuk, akkor 3 nap alatt lengyel zászló fog lobogni Minszkben. A ruszkik nem tudják őket megvédeni, atomháborút nem fognak kockáztatni Lukasenka kedvéért. Ezt Lukasenka is pontosan tudja, igy a hatalmát csak akkor tudja megtartani ha befejeződik a háború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!