Liberalizálná az olasz állampolgárságot Berlusconi pártja

2024. augusztus 28. 22:06

Antonio Tajani az iskolák elvégzéséhez kötné az állampolgárság megadását a vér szerinti származás helyett.

2024. augusztus 28. 22:06
National Congress Forza Italia

Nyitókép: Domenico Cippitelli / AFP

 

Antonio Tajani, Olaszország miniszterelnök-helyettese és a Forza Italia párt vezetője politikai vitát váltott ki azzal, hogy támogatja a „ius scholae” bevezetését – írta meg az Euronews

Ez az elv olasz állampolgárságot biztosítana azoknak a külföldi lakosok gyermekeinek, akik Olaszországban végeznek iskolai tanulmányokat.

Tajani hangsúlyozta pártja függetlenségét és azt, hogy a Forza Italia hű marad szövetségeseihez, de kiemelte, hogy pártjának senki sem adhat parancsokat. Ez a lépés eltávolítja őt a jobboldali koalíció többi tagjától, közelebb helyezve az ellenzéki pártokhoz.

Ezt is ajánljuk a témában

Az olasz állampolgársági törvény jelenleg az „ius sanguinis”, azaz „vér szerinti jog” elvén alapul, amely az állampolgárságot leszármazás alapján adja meg. Azok számára, akik nem olasz szülők gyermekei, az állampolgárság megszerzése hosszadalmas, tíz év folyamatos lakóhelyet igényel. 

Tajani a folyamat egyszerűsítését szorgalmazza, állampolgárságot biztosítva minden olyan gyermeknek, aki befejezi az iskolai tanulmányait Olaszországban. Ez akár egymillió, jelenleg külföldi állampolgárságú gyermeket is érinthetne.

Ezt is ajánljuk a témában

Tajani javaslata vegyes fogadtatásra talált. Matteo Salvini, a Lega vezetője, azonnal elutasította a változtatásokat, míg Giorgia Meloni, a koalíció vezetője egyelőre nem nyilatkozott a kérdésben. Tajani álláspontja inkább a Forza Italia önálló stratégiájának része, amely célja az EU-párti imázs erősítése és a mérsékelt szavazók megnyerése.

Bár nem biztos, hogy a parlamenti ülésszak újraindulásakor sikerül törvényt elfogadni, Tajani kijelentései a párt szélesebb stratégiáját tükrözik, hogy a Forza Italia kész együttműködni más pártokkal, még a baloldallal is. Ez a megközelítés összhangban van azzal, ahogyan a párt az Európai Parlamentben is működik.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2024. augusztus 29. 12:46
Tajani EGY ROHADÉK!!! KI FOG NYÍRNI BENNETEKET, MERT HAGYJÁTOK!!!!
Chekke-Faint
2024. augusztus 29. 07:41
Bocs, de a liberalizálás az nem köt semmiféle feltételt. A nevében is benne van szabadon bárkit, bármit, bárhol és akárkinek.
mgyfree
2024. augusztus 29. 06:04
támogatom a javaslatot szaudi arábiába, egyesült arab emírségegbe és Katarba! taljJani ott vesd fel légyszíves, hogy adjanak állapolgárságot az ott dolgozóknak légysz!
EX_Terminator
2024. augusztus 29. 01:48
A LIBERALIZMUS PUSZTULNI FOG.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!