Közép-Ázsia felemelkedését szorgalmazza Kazahsztán elnöke

2024. augusztus 13. 09:51

„Bukott államok” helyett „új reneszánsz” vár a térségre Tokajev szerint.

2024. augusztus 13. 09:51
null

Fotón: Asztana látképe (Calle Montes / Photononstop / Photononstop via AFP)

 

Ázsia és Európa közötti hídként kell pozicionálnia magát Közép-Ázsiának – erről közölt írát Tokajev kahaz elnök, amit az Euractiv mutat be.

A saját hazájában demokratikus rendszerváltást felülről levezénylő Tokajev szerint Közép-Ázsiára reneszánsz vár, mint egy egységes geopolitikai és spirituális régióra, 

ahol jelentős természeti kincsek, emberi kapacitás és végtelen kulturális, történelmi hagyományok találhatók.

Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tadzsikisztánt, Türkmenisztánt és Üzbegisztánt sokan előre bukott államként jósolták meg, de Tokajev szerint az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy el tudják foglalni a megérdemelt helyüket a nemzetközi közösségben.

A kazah elnök hangsúlyozta, hogy új platformok, fórumok, szövetségek jöttek létre, a régiónak egyre nagyobb súlya van a nagypolitikában. Tokajev szerint a hagyományos értékeiket ötvözni tudják a modernizációval és a tudásszerzéssel, ami egyenes fejlődést hozhat Közép-Ázsia számára. 

A kazah államfő azt várja, hogy a térség Eurázsia centruma legyen a jövőben.

Tokajv azt szorgalmazza, hogy „Közép-ázsiai Ötök” néven beszéljenek e fejlődő és önfenntartó országokról Eurázsia szívében. Szerinte lehetséges volna a védelmi és biztonsági együttműködés is ezen országok között, a növekedő veszélyek korában. Fontosnak látja a diverzifikációt, a piacok bővítését, a térség előnyös logisztikai lehetőségeinek kihasználását a világkereskedelemben. Tokajev szerint országaik alkalmasak a zöld energia részesedésének a növelésére, Kazahsztán 2060-ra karbonsemlegessé szeretne válni.

Emellett a kazah elnök az oktatás fejlesztésére helyezte a hangsúlyt, kiemelve, hogy míg Kínában, Európában és Észak-Amerikában 40 fölött van az átlag életkor, addig Közép-Ázsiában ez csak 28 év.

„A fiatal értelmiségi nemzedékek a legértékesebb források”

– zárta írását a kazah elnök.

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2024. augusztus 13. 11:46
A fejlett nyugat mindig elköveti azt a hibát, hogy lenézi a keletet.
pandalala
2024. augusztus 13. 11:20
"Fotón: Asztana látképe" ez valami vicc?? .... :-((
verkez
2024. augusztus 13. 10:26
Nem szorgalmazni kell, baszod, hanem emelni!
herden100
2024. augusztus 13. 10:09
m.youtube.com/watch?v=xuQbkZjf_aw&pp=ygUQQXN0YW5hIDQgayBzaG9ydA%3D%3D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!