Kis híján drónnal ütközött egy Wizz Air repülőgép

2024. augusztus 23. 17:53

Eindhoven közelében, mindössze 100 méter távolságra, a gép jobb oldalán egy drón bukkant fel.

2024. augusztus 23. 17:53

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Augusztus 22-én egy Debrecenből Eindhovenbe tartó Wizz Air járat a légiközlekedés egyik veszélyes helyzetével találta szembe magát, amikor az Airbus A320-200-as repülőgép, HA-LPL lajstromjellel, egy drónt észlelt a leszállás előtti megközelítési fázisban – írta meg az airportal.hu.

A járat 1370 méter magasságban repült, amikor Eindhoven közelében, mindössze 100 méter távolságra a gép jobb oldalán, egy drón bukkant fel. 

A személyzet azonnal jelentette a rendkívül veszélyes helyzetet a légiforgalmi irányításnak. A repülőgép irányítója gyorsan reagált, és értesítette az Eindhovenbe tartó másik Wizz Air járatot is a lehetséges veszélyről.

Menno Swart légiközlekedési újságíró az X (korábban Twitter) platformon osztotta meg a drónközeli észlelésről készült hangfelvételt, amely az irányító és a pilóták közötti kommunikációt rögzítette. A Wizz Air megerősítette az esetről szóló hírt, hozzátéve, hogy a drón jelenléte ellenére a gép biztonságosan földet ért, és elkerülő manőverre nem volt szükség. Az eseményt jelentették az illetékes hatóságoknak, akik a szükséges intézkedéseket megteszik a hasonló esetek elkerülése érdekében.

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. augusztus 24. 08:22 Szerkesztve
Nagy a versengés a két low cost rep.társaság között. Naponta érkezik külföldi mobilokra reklám a két társaságtól, de sajnos sok lejárató hir is. Pl. a Madeira szigetén ragadt turisták dühéről. Az azonban már nem állt a hirben, hogy ez a sziget az erős szél miatt az egyik legnehezebb célpont és csak nagyon ügyes pilótákat tesznek erre az útra. Emiatt volt a késés. A Wizzairnek kitűnő pilótái vannak és személyzete is szolgálatkész, szivélyes. Azt persze NEM irták, hogy a késés a hatalmas szélvihar miatt volt. Szigeteken egyébként is nehéz a leszállás a rövid kifutó miatt. Szégyen, h. a magyar hirszolgálat is a lengyel- magyar légitársaság ELLEN van, az irrel és más társaságokkal szemben. Ha mi is pocskondiázzuk saját magunkat, akkor mit várjunk másoktól ???
B_kanya
2024. augusztus 23. 20:28
"A járat 1370 méter magasságban repült, amikor Eindhoven közelében, mindössze 100 méter távolságra a gép jobb oldalán, egy drón bukkant fel. " És germanisztán felett is. Most kell leszopni a NATO wunderwaffe légvédelmet és az orosz fikázni, ami amúgy ezerszám verte le a NATOrk rain drónokat, a NATO ELINT adataival keresve a réseket. Esetleg végiggondolni, hogy a drogos zselé által már alig-alig uralt, drogos náci pöcegödör orkrajnára és a gyerekszerv-csempészeire mi szüksége van Európának? Megéri a ruszkikkal összebalhézni és erősíteni az orosz-kínai örökbarátságot?
Bácskai Bicska
2024. augusztus 23. 18:37 Szerkesztve
Ez is hír? Nálunk heti rendszerességgel féltéglákkal dobálják meg a száguldó szerelvényeket, volt már kisgyermek is a halálos áldozatok között, de aki túléli "csak" bezúzott koponyával, az sem igen vágyik többet vonatozásra. Ugyanezek a szegregált elemek hajigálnak beton tömböket az autópálya feljáróról az alattuk közlekedő gépkocsikra. Nem is kell ügyesen célozni, ha a szélvédőt netán nem találja el, az aszfaltra esve amúgy is tömegkarambolt okozhat, menő dolog ez, számos lájkot kapni utána. Az eredeti cikkhez: nekem az volt csoda, hogy eddig ez nem volt hír. Manapság bárki hozzáférhet egy közepes hatótávolságú drónhoz, ott röpteti, ahol kedve tartja: ha van is szabályozás, fütyülnek rá. Pont ahogy fütyül a sok rolleros és biciklis a járdán közlekedőkre, hogy a rendőr inkább félrenéz, mintsem feketére büntetné őket. Mit várunk? Ha sehol sincs rend, miért pont a levegőben lenne? Mondjuk én a rendet kakastollas szigorral, nyilvános kézeltöréssel, egyebekkel indítanám. Demokratikusan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!