Kiadták a figyelmeztetést: megaföldrengés jöhet

2024. augusztus 09. 09:35

A japán miniszterelnök emiatt lemondta hivatalos útját is.

2024. augusztus 09. 09:35
Six months on after New Year's earthquake in Ishikawa

Nyitókép: NORIAKI SASAKI / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Kisida Fumio japán miniszterelnök pénteken lemondta három közép-ázsiai országba tervezett hivatalos útját, mert a friss szeizmológiai előrejelzések szerint a közeljövőben a korábbiaknál is pusztítóbb erejű „megaföldrengés” rázhatja meg az ország csendes-óceáni partvidékét – jelentette az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató. A Japán Meteorológiai Hivatal csütörtökön újabb, hatalmas földrengés veszélyére adott ki figyelmeztetést, miután aznap egy 7,1-es erősségű földmozgás rázta meg az ország délnyugati részén fekvő Kjúsú szigetét, húsz-ötven centiméter magas szökőárhullámot okozva a partvidéken. 

Noha az előrejelzés alapján nem biztos, hogy egy ilyen erős rengés bekövetkezik, a kormányfő elővigyázatosságból jobbnak látta, ha nem utazik külföldre a következő hetekben, hogy minden eshetőségre felkészülhessen. Kisida pénteken indult volna, hogy csúcstalálkozón vegyen részt Kazahsztánban, majd Üzbegisztán után hétfőn Mongóliában tett volna látogatást. 

A japán kormány reményei szerint az elmaradt találkozókat online konferencia keretében megtarthatják”

 – közölte az NHK. A japán szeizmológusok nemrégiben 70-80 százalékra – a következő négy évtizedet illetően pedig 90 százalékra – emelték annak valószínűségét, hogy a Japán csendes-óceáni partjainál található, Honsú szigetétől délre húzódó Nankai-árok mentén egy 8-as vagy 9-es erősségű rengés fog bekövetkezni.

(MTI)

 

Összesen 302 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mgyfree
2024. augusztus 09. 11:13
ÓÓ a kis csacsi a fő veszély a széndioxid meg klíma katasztrófa, földrengés ugyanmár,!! azonnal szólni neki vagy leváltani!!! A zöldátállás mindenit!
files32
2024. augusztus 09. 10:59
Legalább tudni előre, régen azt hitték, hogy isten kitagadott fia csinálja a pokolban a fesztivált.
survivor
2024. augusztus 09. 10:28
Jobb' szeretném ha a Szent András törésvonal mentén lenne...
nemecsek-3
2024. augusztus 09. 10:16
Mért nem döbbenetes pusztító 20-30 centis szökőár
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!