Kétségbeesett a WHO: döbbenetes adatokat közölt a fiatalokról

2024. augusztus 31. 10:51

Komoly aggodalmának adott hangot a szervezet európai regionális igazgatója.

2024. augusztus 31. 10:51
Taylor Swift Fans At Last Poland Concert

Nyitókép: Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO jelentése szerint 2014 óta csökkent az óvszerhasználat a 15 évesek körében – szúrta ki a Világgazdaság.

A WHO új jelentésében arról számoltak be, hogy az európai tizenévesek körében „riasztóan visszaesett” az óvszerhasználat, ami növeli a szexuális úton terjedő fertőzések és a nem kívánt terhességek kockázatát. A jelentés rámutatott, hogy 2014 óta csökkenés tapasztalható az óvszerhasználatban: a szexuálisan aktív fiúk körében azon fiúk száma, akik elmondták, hogy óvszert használtak a legutóbbi közösülésük során, 70 százalékról 61 százalékra csökkent 2022-ben.

A lányok esetében ez az arány 64 százalékról 57 százalékra csökkent.

A WHO csütörtökön közzétett Health Behaviour in School-aged Children című tanulmányában 42 országban és régióban több mint 242 ezer 15 éves diákot kérdeztek meg 2014 és 2022 között.

A WHO európai regionális igazgatója, Hans Kluge szerint az óvszerhasználat csökkenése „aggasztó”, mivel a betegségek és a nem kívánt terhesség kockázata megnő.

A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy a nemi úton terjedő fertőzések aránya Európában ugrásszerűen megnőtt.

A gonorrhoeamegbetegedések száma 2022-ben 48 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a szifiliszes eseteké 34 százalékkal, a chlamydiás eseteké pedig 16 százalékkal. Kezelés nélkül a chlamydia és a gonorrhoea meddőséghez vezethet, míg a szifilisz neurológiai és szív- és érrendszeri problémákat okozhat.

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acivcat
2024. augusztus 31. 16:40
Számomra az a döbbenetes, hogy kiskorú, 15 éves gyerekekről van szó…. O tempora, o mores….
wadcutter
2024. augusztus 31. 14:47
15 évesek körében?
ördöngös pepecselés
2024. augusztus 31. 13:59
csökken az óvszerhasználat és ugrásszerűen terjednek a nemi betegségek és mi a meglepő ezen? ha előemberekre cserélik le a lakosságot akkor pont olyan állapotok lesznek Európában mint az előemberek őshazájában
Csendesgyöngy
2024. augusztus 31. 12:57
Ahol az abortuszt emberi joggá akarják tenni, nem nagyon lehet csodálkozni, hogy a fiatalok könnyelműen állnak a szexhez. Bár fogalmuk sincs, hogy ez milyen lelki és testi problémákat okoz később. Az illegális migrációs hullámmal pedig olyan régi szexuális úton terjedő betegségek tértek vissza Európába, ami már csak elvétve fordult elő. Szóval, a liberalizmus, azaz szabadelvűség után jött a tabukat döntögető szexuális forradalom 1960-1968 ami nem tett jót a társadalmaknak. A mai fiatalok már ezeknek a "forradalmároknak" az unokái, vagyis ne a fiatalokat okoljuk a kialakult helyzetért, hanem azokat a felelőtlen felnőtteket akik felnevelték őket! A szabadság palástja alá rejtett erkölcstelenség, a helytelen nemi viselkedés mára elhozta ezt a nagyon súlyos problémát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!