Kalocsai érsek: A kereszt ezer év óta a magyarság egyik legszebb szimbóluma

2024. augusztus 20. 10:30

Bábel Balázs a kereszt ellen titlakozó Hofher József szerzetesről úgy nyilatkozott: az egyházban csak a lényeges dolgokban van egység, ilyen a szentháromság, tehát a hittitkok, a hitletétemény, emellett mindenkinek lehetősége van a szabad véleménynyilvánításra.

2024. augusztus 20. 10:30
BÁBEL Balázs

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

„A franciáknak mindig is volt egy keresztény, katolikus elköteleződése, de a francia forradalomtól kezdődően csak részben. Franciaországot az anyaszentegyház legidősebb leányának is nevezték, nagyon sok szentet, vértanút adott a francia egyház. Viszont látnunk kell, hogy a jakobinus örökség által, a francia forradalomtól kezdődően hatalmassá duzzadt az egyházellenség. A jakobinusok szellemi öröksége megmutatkozott a párizsi kommünben, de a mai szélsőséges, balos irányzatokban is felfedezhető” – nyilatkozta az Indexnek a párizsi olimpia botrányos megnyitójáról Bábel Balázs kalocsai érsek.

Ezt is ajánljuk a témában

Az érsek azt is tisztába tette, hogy akkor mit is akart parodizálni a hírhedt draq queen show: szerinte Jan van Bijlert Isteni lakomájáról van szó.

Ezt is ajánljuk a témában

A holland művész Leonardo da Vincinél 150 évvel későbbi festő volt, aki Caravaggio nyomában indult el Rómába, ahol négy évet élt. Van Biljert elment Rómába, ahol illuminátus lett, így nevezték régen a szabadkőműveseket. A mai napig kevesen tudják, de nem szabad elfelejteni, hogy a szabadkőművesség kifejezetten egyházellenes volt. Szabadkőművesnek lenni pedig magától értetődő kiközösítéssel jár. Bijlert a festményével a Leonardo-féle Utolsó vacsorát parodizálta, kísértetiesen hasonlít da Vinci művére” – mondta.

Bábelt a nemváltásról is elmondott egy történetet. 

Az olimpiai botrány után az irodám igazgatója mutatott egy képet egy fiúról, mondván, hogy a legszebb hittanra járó lányok egyike volt. Nem tudom, mit tett magával az említett fiú” – mesélte, majd kérdésre leszögezte: az egyháznak semmi esetre sem szabad elfogadnia a nemváltást.

Az érseket a nagy vitát kiváltó, tervezett Gellért-hegyi keresztről is kérdezték.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ismertem Káldor Aurél szobrászművészt, aki tanítványa volt Kisfaludi Strobl Zsigmondnak. Ő ott volt a szoborcsoport kialakításánál, először Horthy Miklós megrendelésére készült volna egy szobor, ami át lett alakítva. Egy nagyon szép nőt választottak ki modellnek, és hát az idők folyamán változott a jelentése, mert még a 1942-es évben lett megkeresve a művész, és amikor bejöttek az oroszok, ők kinézték maguknak a Gellért-hegyet, mondván, ott jó lesz megörökíteni az emléküket. Érdekes módon a szovjet katona ottléte ellen sosem volt kifogás, amely hát nemcsak a fölszabadítást jelképezte, hanem a zsarnokságot is, mert akkor szabadítottak volna föl minket, ha a németek kiverése után hazamennek. Nincs kifogásom az ellen, ha most odateszik a keresztet, amely végül is ezer év óta a magyarság egyik legszebb szimbóluma, még úgy sem, hogy nem mindenki keresztény vagy vallásos ebben az országban” – jelentette ki az egyházi vezető, aki a kereszt ellen tiltakozó Hofher Zoltán plébánosról úgy nyilatkozott: Az egyházban csak a lényeges dolgokban van egység, ilyen a szentháromság, tehát a hittitkok, a hitletétemény, emellett mindenkinek lehetősége van a szabad véleménynyilvánításra.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2024. augusztus 25. 05:23
"......Nincs kifogásom az ellen, ha most odateszik a keresztet, amely végül is ezer év óta a magyarság egyik legszebb szimbóluma, még úgy sem, hogy nem mindenki keresztény vagy vallásos ebben az országban” – jelentette ki az egyházi vezető, aki a kereszt ellen tiltakozó Hofher Zoltán plébánosról úgy nyilatkozott: Az egyházban csak a lényeges dolgokban van egység, ilyen a szentháromság, tehát a hittitkok, a hitletétemény, emellett mindenkinek lehetősége van a szabad véleménynyilvánításra." 1.) HOFHER ATYA NEM(!) "ZOLTÁN". HANEM JÓZSEF. 2.) HOFHER ATYA NEM (!) PLÉBÁNOS, SŐT, NEM IS VOLT PLÉBÁNOS SOHA. ENNYIT ARRÓL AZ IGÉNYTELEN KÖZÖNSÉGESSÉGRŐL, AMI EZT AZ ÜGYET "KÖRBEVESZI".......
syphax
2024. augusztus 24. 14:27
KERESZT KELL! MINDENHOVA KELL! ÉS EGYRE TÖBB KERESZT KELL MINDENHOVÁ! EZ AZ EGYETLEN REMÉNYSÉGE AZ EGÉSZ VILÁGNAK A PUSZTULÁS ELŐLI TÚLÉLÉSRE.
Patika
2024. augusztus 22. 09:28
G. atyám! Nem a kereszthez kell hozzászólnod, hanem a fogyatkozó híveidhez. (de úgy látszik mindkettő csak papolásnak veszi)
materialista
2024. augusztus 20. 20:08
1046 1051 kevesebb mint ezer év. Nem kell lódítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!