Jobboldali áttörés a sógoroknál? – jó úton halad Orbán Viktor szövetségese a győzelem felé

2024. augusztus 19. 18:43

Úgy tűnik, senki sem tudja megállítani az Osztrák Szabadságpárt menetelését.

2024. augusztus 19. 18:43

Nyitókép: CHRISTIAN BRUNA / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Alig több mint egy hónap van hátra az ausztriai parlamenti választásokig, és úgy tűnik, senki sem tudja megállítani az ellenzéki, jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) menetelését – írta a European Conservative

A legutóbbi felmérések szerint a párt 10 százalékpontos előnnyel vezet két fő riválisával, a kormányzó jobbközép Osztrák Néppárttal (ÖVP) és az ellenzéki Szociáldemokratákkal (SPÖ) szemben. Az INSA felmérése szerint szeptember 29-én az FPÖ a szavazatok 31 százalékát, az SPÖ 21 százalékát, az ÖVP – amely 2017 óta kormányozza az országot, előbb az FPÖ-vel, majd a Zöldekkel koalícióban – pedig 19 százalékát kapja majd a választásokon. 

Ez azt jelenti, hogy először fordul elő, hogy a két fősodratú párt – az ÖVP és az SPÖ – közül, amelyek a második világháború vége óta felváltva kormányozzák az országot egyik sem fog győzni. Ha az előrejelzések beigazolódnak, akkor az FPÖ az 1999-es választások óta a legnagyobb arányban fog szavazatokat szerezni, akkor 27 százalékot kapott.

Az adatok meredek lejtmenetet mutatnak a jobbközép Néppárt számára, amely 2019-ben 37,5 százalékos választási eredményt ért el legutóbb. A szociáldemokraták változatlanul az öt évvel ezelőtti 21 százalékos eredményt érnék el. Eközben az FPÖ – amely 2019-ben 16 százalékkal a harmadik helyen végzett – majdnem megduplázná szavazatarányát.

A következő választásokon valószínűleg bejutnak a parlamentbe még a Zöldek (9 százalék), a liberális NEOS párt (8 százalék) és a – viccpárt – Sörpárt (7 százalék) is, amelyet 10 évvel ezelőtt egy bécsi punk rockzenekar frontembere alapított.

Politikai elemzők a Kurier című napilapnak azt mondták, hogy az FPÖ-t nehéz lesz megfogni, mivel a kampány középpontjába az infláció és a klímaváltozás problémái helyett a terrorizmus és a migráció kerültek, ehhez hozzájárult az is, hogy a közelmúltban terrorveszély miatt elmaradt Taylor Swift bécsi koncertje. 

Annak ellenére, hogy Karl Nehammer ÖVP-s kancellár megpróbált keménynek tűnni a migrációval kapcsolatban, és újraválasztása esetén a migránsok juttatásainak csökkentését ígérte, a választók valószínűleg az FPÖ-t tekintik jobb alternatívának az illegális migráció kezelésére.

A Szabadságpárt megfogadta, hogy azonnal felfüggeszti a menedékkérelmek befogadását, valódi határvédelmi rendszert vezet be, lehetővé teszi a visszatoloncolást, következetesen kitoloncolja az elutasított menedékkérőket, készpénz helyett természetbeni juttatásokat ad az befogadott menedékkérőknek, és általában véve kevésbé vonzó célországgá teszi Ausztriát az illegális és gazdasági migránsok számára.

Az FPÖ-nek ugyanakkor csak akkor van reális esélye a tényleges hatalomra jutásra, ha koalícióra lép az ÖVP-vel, mivel a többi párt nem kíván együttműködni az erősen globalizmus- és bevándorlásellenes párttal. Egy friss felmérés szerint a választók körében egy FPÖ-ÖVP kormánynak van a legmagasabb támogatottsága (28 százalék), a következő helyen egy hárompárti kormány áll az ÖVP, a szociáldemokraták és a Zöldek között (23 százalék).

Herbert Kickl, az FPÖ vezetője egy interjúban arra a kérdésre, hogy melyik koalíciós partnert választaná, azt mondta, hogy „az ÖVP-vel több közös pont van”, de nem zárta ki, hogy koalícióra lépjen a szociáldemokratákkal, ha a párton belül az „ésszerű erők” fognak érvényesülni. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paracelsus-2
2024. augusztus 20. 15:51
Nem lehetne ezt a sógorozást abbahagyni? Sunyi, aljas, ostoba labancok ezek a nyugati románok.
Kormánypárti2
2024. augusztus 20. 08:14
Azért ne igyunk előre a boríték ragasztójára...
Reszelő Aladár
2024. augusztus 20. 06:47
Ha nyer az FPÖ, már aznap este zűr lesz a jogállamisággal. Ez után pedig az EU nyíltan kijelenti, hogy mindegy mennyit kaptak, nem kerülhetnek hatalomra. Bárki mehet bárkivel, csak ők ne. Hogy az átlag dzavazó mot gondol? Kit érdekel?
szeekely
2024. augusztus 20. 03:42
A legeszementebb lipseken is tultesz a Fidesz altal bevezetett politikailag korrekt beszed! Ha az előbbi rendkivul buta es irritalo, akkor az utobbi mar kifejezetten fajdalmas. Önmagunkon elkövetett önkentes lobotomia. 👺 Az ember reggel-ejjel-este megallas nelkul ö s s z e k a r m o l j a magat tőle. A Fidesz egy rendkivul ocsmany 21-ik szazadot epitő vilagbirodalmi erő ocska szekertoloja lett. Hajra Jörg Haiderok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!