Izrael még felszabadíthatja magát a fasizmus alól

2024. augusztus 06. 10:41

Izraelt a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva egyre jobban fasizálják vezetői, de még lehetne küzdeni ez ellen.

2024. augusztus 06. 10:41
null
Bernáth Lackó
Mérce

Nyitókép: Oren Ziv / AFP

„Az izraeli rendőrség a békéért tüntetőkkel egyre brutálisabban bánik, akár palesztin származásúak, akár zsidók. Az őrizetbe vettekkel való bánásmód adott esetben a kínzástól az agyonverésig terjed. Azokban a ritka esetekben, amikor az izraeli állam valamelyest teszi a dolgát, és legalább a legsúlyosabb fogolykínzásokért megpróbálja elszámoltatni az elkövetőket, szélsőjobboldali fanatikusok ostromolják az ügyészségeket a foglyok szabad kínzásának jogát követelve.

Ez a háborús pszichózis és az ennek nyomában járó fasizálódás, sem a szándékosan, Szmotricsok és Ben-Gvirek által szított, sem az utcai csőcselék randalírozása, sem a társadalom egyre mélyebb militarizálása nem folytatódhat. Akkor sem, tesszük hozzá, ha valamilyen csoda folytán már holnap leállnának a hadműveletek, és Gáza lakossága újból hozzáférhet majd az elemi létszükségleteihez, az ivóvízhez, a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez, az egészségügyi ellátáshoz stb.

Mindehhez alapvetően kellene átgondolni a nacionalizmus jelentette fenyegetést, és annak megfelelően, politikai frontba szerveződnie a tényleges demokráciáért azoknak, akik nem pusztán etnikai privilégiumok szerint osztott, részlegesen demokratikus klikkek létrehozásáért küzdenek. Orly Noy-jal vitatkozva mi még azt sem gondoljuk előremutatónak, ha ezt a belső demokratizálási és defasizálási folyamatot palesztin állampolgárok vezetése alá rendelik. Mégis mi jót hozna nemzetiségi alapon meghatározni újra a politikai küzdelemhez való hozzáférést? Biztosítva a teljes egyenlőséget, és kizárva az informális vagy privilégiumokból származó előnyöket, vezetői kvóta nélkül is megszervezhető egy ilyen küzdelem.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. augusztus 08. 06:32
És ezt az idiótát mikor veszik végre kezelésbe az izraeli titkosszolgálatok PONT AHOGY MEGÉRDEMLI PONT AHOGY AZ ÖSSZES ELMEBETEG ANARHISTA FÉREGGEL TENNI KELLENE?
Chardonnay99
2024. augusztus 07. 20:18
Még szerencse, hogy nem keverte össze Izraelt az EU-val és NATO-val.
levi87
2024. augusztus 07. 10:42
Izrael egy fasiszta terrorállam. Rosszabb mint a náci Németország.
ptrfarkas43
2024. augusztus 07. 09:53
Maradjunk abban, hogy teljesen hihetetlen, hogy se az usa, se izraeli titkosszolgálat nem tudott a tavaly októberi terror támadásról, csak kussoltak mivel a ballibhez voltak bekötve, hátha megbukik a jelenlegi miniszterelnök. Ennek látjuk a folyományát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!