Itt a hidegzuhany: egy sztárstartup elküldte a dolgozói felét és átnyergelt a mesterséges intelligenciára

2024. augusztus 28. 08:44

A vállalat az elmúlt év során a természetes lemorzsolódás révén 5000-ről 3800-ra csökkentette alkalmazottainak számát.

2024. augusztus 28. 08:44
Professional man using smartphone

Nyitókép: Science Photo Library via AFP

A radikális lépést meghozó svéd Klarna 2024 első felében 27%-os bevételnövekedést ért el, amit jelentős mértékben a mesterséges intelligencia alkalmazásának köszönhet. Sebastian Siemiatkowski, a vállalat vezérigazgatója szerint a technológia lehetővé teheti, hogy a BNPL-óriás a korábbi munkaerő-állományát a felére csökkentse – jelentette a Finextra

A cég, miközben a 20 milliárd dolláros tőzsdei bevezetésre készül, az első félévben 66 millió dollár korrigált nyereséget ért el, szemben a 2023-as év azonos időszakában tapasztalt 45 millió dolláros korrigált veszteséggel.

Sebastian Siemiatkowski vezérigazgató a részvényeseknek írt levelében méltatta a mesterséges intelligencia hatását:

AI asszisztensünk ma már 700 alkalmazott munkáját végzi el, az átlagos problémamegoldási időt 11 percről 2 percre csökkentve, miközben az ügyfélelégedettségi pontszámok ugyanolyan magasak, mint az emberi ügynökök esetében”.

A vállalat az elmúlt év során a természetes lemorzsolódás révén 5000-ről 3800-ra csökkentette alkalmazottainak számát, és Siemiatkowski a jövőben további jelentős leépítésekre számít.

***

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2024. augusztus 28. 20:40
Majd csak figyelgessen amikor a mesterséges intelligencia mögött felett álló, valódi biológiai intelligencia eldönti, hogy az ő cége maradjon vagy sem...........Ahogyan a magasba tudják emelni úgy tudják majd arctalanul a mélybe taszítani is azt akit csak akarnak. Zajlik a beetetés először csak a bizalmadba férkőznek, aztán már nem kell sőt hiba ha magad hozol döntéseket, végül már helyetted döntenek a háttérből és megvaósul a duracell mátrix és mindeközben tapsikolva és ujjongva borul a világ térdre a technológia és informatika mindenhatósága előtt.
Unknown
2024. augusztus 28. 17:28
Ennyi! Sok hülye, aki ezt akarta! Mint az önkiszolgáló kassza a boltokban. Milyen lelkesen irányítják oda a vevőket a pénztárosok😂🤣amíg még ott dolgoznak🤣😂
T. Péter
2024. augusztus 28. 11:02
A Klarna úgy húsz évvel ezelőtt volt startup. Amikor kezdték.
survivor
2024. augusztus 28. 10:47
Ali és Juszuf úgyse akar dolgozni. Akkor 1200 járulékfizető kiesett a svéd TB nek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!