Hivatalos: elcsaklizták a románok az amerikaiak bronzérmét

2024. augusztus 11. 14:41

Egy héttel a verseny után elvették az amerikai Jordan Chiles olimpiai bronzérmét és a román Ana Barbosunak adták.

2024. augusztus 11. 14:41
Olympic Games Paris 2024

Nyitókép: Mehmet Murat Onel / ANADOLU / Anadolu via AFP

Jordan Chiles amerikai tornásznak vissza kell adnia a párizsi olimpián talajgyakorlaton szerzett bronzérmét. A hír azután érkezett, hogy a sport legfelsőbb bírósága érvénytelenítette Chiles edzőjének a talajon benyújtott fellebbezését, amely a tornásznőt a harmadik helyre emelte – számolt be a Guardian. 

A versenyen eredetileg a román Ana Barbosu végezett volna a harmadik helyen, de az amerikai edző óvást nyújtott be Chiles érdekében, azt állítva, hogy helytelenül vontak le tőle pontot. A helyi versenybírók elfogadták az óvást így a végén Chiles előrelépett a harmadik helyre. A románok sportbírósághoz fordultak az ügyben, és több neves román tornász is felszólalt. 

Néhány nappal később a bíróság kimondta: négy másodperccel később adták le az óvást az amerikaiak, mint amit előírnak szabályok.

Ezzel érvénytelennek nyilvánították az amerikai csapat óvását. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vasárnap kora reggel bejelentette, hogy a női talaj bronzérmét odaadja a román Ana Barbosunak, miután a tornászok szövetsége, a FIG szombat este közölte, hogy tiszteletben tartja a bíróság döntését, és Barbosut a harmadik helyre emelik.

A NOB közleményben tudatta, hogy felveszi a kapcsolatot az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságával Chiles bronzérmének visszaadása ügyében, és együttműködik a Román Olimpiai Bizottsággal, hogy megvitassák Barbosu újraosztási ceremóniáját.

Chiles szombaton egy Instagram-sztoriban utalt a döntésre ahol azt írta: szüneteltei a posztolást és a mentális egészségével fog törődni.

Chiles amerikai csapattársai az Instagramon fejezték ki támogatásukat és többen felháborodtak a döntésen. 

Az amerikai tornászszövetség szombaton azt írta, hogy „lesújtotta” az ítélet. „A Jordan Chiles talajgyakorlatának nehézségi értékére vonatkozó vizsgálatot jóhiszeműen nyújtottuk be, és úgy véltük, hogy a FIG szabályainak megfelelően, a pontos pontozás biztosítása érdekében cselekedtünk” – írta a szervezet.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kpkpkp
2024. augusztus 12. 20:58
Ki csaklizott kitől? Amerika a románoktó!
letsgobrandon-2
2024. augusztus 12. 18:41
rasszisták !
K4t1nk4
2024. augusztus 12. 17:40
A román lány lett a harmadik, de valakinek az az ötlete támadt, hogy milyen "ütős" kép lenne, a három színesbőrű lány a dobogón. Emiatt az amcsik óvását egyből elfogadták, és elvetették a román lány érmét. Szerencsére a román szövetség nem adta fel, és igazuk is volt.
Hohokam
2024. augusztus 11. 20:59
Ha megnyerte, hadd' vigye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!