Fokozódó nyomás – pattanásig feszült a helyzet az olasz börtönökben

2024. augusztus 19. 19:49

A rácsok mögött sem bírnak magukkal a migránsbandák.

2024. augusztus 19. 19:49

Nyitókép: Paolo Manzo/NurPhoto via AFP

A személyi állomány alacsony száma és a börtönök túlzsúfoltsága miatt robbanásveszélyre figyelmeztetett a börtönőröket képviselő rendőrszakszervezet hétfőn, miután újabb tiltakozó akciók robbantak ki Róma börtöneiben. Az Fp Cgil rendőrszakszervezet közleményben kért azonnali találkozót a kormánytól azt hangoztatva, hogy elsőrendűnek tartja a büntetés-végrehajtási intézetek személyi állománya létszámának növelését, valamint a túlzsúfoltság enyhítését. Pattanásig feszült a helyzet, jelzést kell adnunk – hangoztatta Pierluigi Acunzo, az érdekképviselet egyik regionális koordinátora.

Az Uilpa érdekképviselet már vasárnap bejelentette, hogy a közép-olaszországi Lazio tartomány börtöneiben vészhelyzetet rendeltek el az egymást követő tiltakozó akciók és a rabok közötti, valamint a börtönőröket és a személyzet más tagjait érő támadások miatt. A Sappe szakszervezet szerint a börtönőrök folyamatos feszültségben végzik szolgálatukat a mindennapossá vált súlyos erőszakos cselekmények miatt.

A római belvárosban található Regina Coeli (Mennyek királynője) nevű börtön egyik körzetében hétfőn a rabok először botokkal estek egymásnak, majd tüzet gyújtottak a folyosókon, amelyeket aztán vízzel árasztottak el.

A szakszervezet szerint arab országokból származó rabokról volt szó.

Július végén a börtön másik szárnyában tiltakoztak a cellák túlzsúfoltsága, a rendkívüli forróság, a hiányos higiéniai feltételek miatt. A Róma közeli Casal del Marmo fiatalkorúaknak fenntartott intézetében megtagadták a cellákba való visszatérést, különböző tárgyakkal és a menzán felszolgált étellel dobálták meg az őröket és az egészségügyi személyzetet. A déli Bari egyik börtönében szombat este köztörvényes elítéltek lepedőket és matracokat gyújtottak fel, néhány órára túszul ejtettek egy ápolót, és rátámadtak egy börtönőrre. Korábban hasonló jelenetek zajlottak Milánó, Torino és Parma intézeteiben.

Az országban kritikus börtönhelyzet minden nyáron napirenden van, amikor a forróság és a krónikus vízhiány a rabok tiltakozásához vezet.

A szakszervezetek szerint a feszültséget növelik a börtönbeli bandák közötti ellentétek is, amelyeket az őrhiány miatt nehezen tudnak ellenőrzés alatt tartani.

A tiltakozássorozat az augusztus 15-i ünnep óta erősödik: a börtönök egymást utánozva robbantják ki a támadásokat – vélik az érdekképviseletek.

Ezt is ajánljuk a témában

A börtönökért felelős kormánybiztos legutolsó adatai szerint a 190 büntetés-végrehajtási intézetben több mint 61 ezer a rabok száma, miközben a befogadó képesség nem éri el a 47 ezret.

A börtönök zsúfoltsága átlagban több mint 131 százalékos.

A milánói San Vittore börtönben a legmagasabb, több mint 220 százalékos. Az év eleje óta több mint ezerháromszáz öngyilkossági kísérlet történt, és 67 rab meg is halt. A rabok közötti és a börtönőrökkel szembeni támadások száma meghaladta a háromezret.

A jobboldali kormánypártok és a baloldali ellenzék pártjai egyaránt reformot sürgetnek, más-más megoldásokat javasolva. Carlo Nordio igazságügy-miniszter őszre ígért törvénytervezetet. Jelenleg tizenhat ezren vannak előzetesben, és nyolcezer rab tölti büntetése utolsó esztendejét: esetleges szabadlábra helyezésüket az Olasz Testvérek és a Liga párt is elvetette, de ellenzését fejezte ki az olasz ügyészek és bírák szövetsége is. A Hajrá Olaszország politikusai hétfőtől végig járják Puglia tartomány börtöneit, az első állomás Trani lesz, majd Brindisi és Bari következik a helyzet felmérésére – közölte a párt.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csakegyittlako
2024. szeptember 07. 08:20
Át kell venni pár 5letet Adolf bácsitól. Mi a fenéért sírnak? Tenni kell, nem azzal foglalkozni mit szólnak az ilyen olyan jogvédők. Pár nehéz fiút odaköltöztetni hozzájuk, aztán csend lenne. Gyáva gyenge emberek, akik csak nyávognak mint egy ócska ribanc.
2024. augusztus 20. 16:31 Szerkesztve
Az olasz rabok keressék Magyar? Györgyöt! Majd intéz nekik kártérítést.
nempolitizalok-0
2024. augusztus 20. 12:24
Mekkora mázlija volt ennek az olasz bolsi ringyónak, hogy itt volt sitten és nem az olaszoknál.
Bulldog Orange
2024. augusztus 20. 08:38
Rossz az egész hozzáállás, táboroztatni kell őket, többszörös kerítés , aknazár, kutyák, géppuska fészkek. Ezt a németek nagyon értették, tessék tanácsot kérni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!