Felkavaró felvétel került elő az olasz partoknál elsüllyed luxusjachtról (videó)

2024. augusztus 21. 06:15

A hajó 4:35-kor adott le egy vészjelzést, majd néhány másodperccel később már el is nyelték a hullámok.

2024. augusztus 21. 06:15
null

Nyitókép: MTI/AP/Salvatore Cavalli

Ahogy lapunk korábban megírta, elsüllyedt egy luxusjacht Szicília partjainál, egy brit milliárdosnak pedig nyoma veszett. Kiderült, hogy egy térfigyelőkamera rögzítette a jacht süllyedését. A felvételen jól látható, amint a heves szél és zuhogó eső közepette elsüllyed a Bayesian névre keresztelt hajó.

Forrás: MTI/AP/Salvatore Cavalli

A felvételt készítő férfi a Giornale Di Sicilia a The Sun napilapnak elmondta, hogy otthonában mintegy 20 kültéri kamera üzemel, de csak ez az egy maradt épségben a pusztító vihar után. A hajó 4:35-kor adott le egy vészjelzést, majd néhány másodperccel később már el is nyelték a hullámok.

A jelenetről készült videót itt tekintheti meg:

***

 

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kishal
2024. augusztus 21. 17:50
Én nem mennék bele a fotelkapitánykodásba. Majd a yacht kapitánya elmondja mi történt. Ezt nyilván összevetik a közelben tartózkodó kétárbócos schooner kapitányának beszámolójával, aki a mentést legelőször megkezdte.
nebulo15
2024. augusztus 21. 12:54
Hajónál, ha galiba van a kapitány a fogó. Egy ilyen yacht kapitánya havi 12-13 EUR-t simán keres. Valahol úgy nyílatkozott, hogy "a semmiből jött vihar". Ilyesmi nehezen elképzelhető, egy ekkora hajón, pénzben duskáló tulaj mellett legkevesebb legyen előfizetés egy műholdas valós idejű időjárás jelzés szolgálltatóra. Ki figyelt a szolgáltató üzeneteire ? Ha valaki figyelt volna nem nagy művészet beállni a vihar irányába, melegen tartani a motort, valószínűleg oldalba kapta őket. Aztán 200 méterre a parttól illik távolabb horgonyozni egy ekkora testtel, 6-7 méter minimum lehetett a merülése, némi sodródás után lehet a tőkesúly fenéknek ütközött. Ilyenkor megáll a mondás " a csilivili yacht nem minden, jó ha ész is jár vele..."
2024. augusztus 21. 10:17 Szerkesztve
Ez egy 50 méteres, a Perini által tervezett és gyártott vitorlás, ráadásul nemrég újították fel. A legegyszerűbb biztonsági módszereket betartva (ablakok becsukva, bejárati ajtó becsukva stb.) még árbóctörés esetén sem merül el csak úgy. ( az árboc átmérője itt kb 40 - 50 cm lehet) Minden tőkesúlyos vitorlást úgy terveznek, hogy egy árbóctörés költséges dolog ugyan, de igazából más jelentősége nincs. Ha felborul a hajó (mint Fa Nándorék 31-es vitorlása az óceánon) akkor a "keljfeljancsi" elv alapján visszaáll és kész. Zűrös dolog, de nem végződik süllyedéssel. Egy motoros hajó sokkal könnyebben süllyed el. Itt valami más történt.
Zsolt75
2024. augusztus 21. 10:00
Ez a felvétel nagyon felkavart. Szerintem a héten már nem tudok aludni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!