Farkasokkal harcoló: továbbra is bosszút állna pónija gyilkosain Ursula von der Leyen

2024. augusztus 20. 11:08

A Bizottság elnöke még mindig küzd a farkasok ellen.

2024. augusztus 20. 11:08
European Wolf (Canis lupus lupus) walking at night on a path with some rocks in the background. Photographed by a DSLR camera trap, Alps, Switzerland

Nyitókép: Daniel Zuppinger / AFP


Az Európai Unióban egyre hevesebb vita bontakozik ki a farkasok védelméről, miután az elmúlt években jelentősen megnőtt a farkasállomány – számol be a Politico. Míg 2000-ben Németországban mindössze egy farkasfalka élt, addig 2022-re már közel 200-ra nőtt a számuk. 

Az ügy különösen nagy figyelmet kapott, amikor egy farkas megölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének póniját, ami azonnal politikai kérdéssé változtatta a témát.

Ezt is ajánljuk a témában

Von der Leyen most arra törekszik, hogy csökkentse a farkasok védettségi szintjét az Európai Unióban, mivel a megnövekedett farkasállomány komoly problémát okoz a mezőgazdaságban, különösen a haszonállatok, például juhok és kecskék körében. 

A javaslat az lenne, hogy a farkasok védettségét „szigorúan védettről”védett” szintre csökkentsék, ami könnyebbé tenné a vadászatukat. A terv azonban komoly ellenállásba ütközik, különösen a környezetvédők és a vidéki lakosság körében, akik továbbra is szeretnék fenntartani a jelenlegi szigorú védelmet.

2023-ban az Európai Bizottság egy átfogó tanulmányt tett közzé az EU területén élő farkasokról, amely 

becslése szerint összesen 20 356 farkas él az EU területén, és ezek közül a legtöbb, legalább 3 300 példány Olaszországban található.

Az Európai Bizottság december 2-án, Strasbourgban esedékes „Berni egyezmény az európai vadon élő állatok és növények védelméről” ülésére próbálja összegyűjteni a szükséges támogatást a változtatáshoz. Ez az ülés kulcsfontosságú lehet, mivel ha a bizottság nem tudja itt keresztülvinni a javaslatot, akkor hosszú időre elhalaszthatja a kérdést.

A farkasok elleni harag főként a haszonállatokra gyakorolt hatásuk miatt alakult ki, nem pedig az emberek elleni támadások miatt, amelyek rendkívül ritkák.

Az agrárminisztériumok és környezetvédelmi minisztériumok közötti konfliktus, valamint a bírósági döntések tovább bonyolítják a helyzetet, így a farkasok védelmének kérdése az idei ősz egyik legvitatottabb témájává válhat Európában.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2024. augusztus 21. 07:23
Ha 20 356 farkas él az EU területén, az rendkívül kevés. Birka van elég, sok-sok millió: így is, úgy is áldozatul esnek. Az EU pedig fizesse meg a vadkárt, ne Ukrajnát.
Martell 2
2024. augusztus 20. 21:49
Inkább Ursulát ették volna meg a farkasok, hasznosabb lett volna.
titi77
2024. augusztus 20. 18:56
én meg a magarokkal vagyok.minden állatnak meg van az élőhelye. az ursulának brüsszelben. ki lehet lőni vajon? mert én meg rá haragszom.
Hohokam
2024. augusztus 20. 17:35
Én a farkasokkal vagyok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!