Ezt tudni eddig Ursula von der Leyen második Bizottságáról

2024. augusztus 21. 19:41

Idén is nagy lesz a versengés a jobbnál jobb helyekért.

2024. augusztus 21. 19:41

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

 

Közeledik a következő európai bizottsági tagok jelölésének határideje: augusztus vége. A Politico ennek apropóján összegyűjtötte, kik lehetnek az új bizottságban. A portál listája szerint eddig még nyolc ország nem jelölt biztost: Belgium, Bulgária, Dánia, Olaszország, Litvánia, Luxembourg, Portugália, Románia. 

Fontos, hogy a biztosok személyét még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. 

Eddig ők álltak a startvonalra

Horvátország Dubravka Suicat az eddigi demokráciáért és demográfiáért felelős biztost jelöli újra. Suica, aki korábban európai parlamenti képviselő, Dubrovnik polgármestere és német nyelvtanár volt, 2019 óta tölti be ezt a pozíciót. Suicának jó esélyei vannak az újrázásra hiszen az von der Leyen párttársa az EPP-ben. 

Emmanuel Macron sem szeretne változtatni a francia biztos személyén, Párizs Thierry Bretont jelölte, aki jelenleg a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos, állítólag egy gazdasági szuperportfólió iránt érdeklődik. Kérdéses, ambícióira milyen hatással lesz Macron pártjának a parlamenti választásokon elszenvedett veresége. 

Magyarország Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztost jelölte újra.

A Budapest és Brüsszel közötti ellentétek miatt azonban még komoly viták várhatók a pozícióval kapcsolatban. 

Lettország szintén igyekszik biztosra menni, és harmadszor is Valdis Dombrovskist jelöli az emberek számára működő gazdasági biztosi posztra. Hollandia sem akar variálni, Wopke Hoekstrát jelöli újra, aki jelenleg az unió klímáért felelős biztosa.

A legnagyobb újrázó azonban a szlovák Maros Sefcovic lehet, aki jelenleg a Zöld Megállapodásért felel, de immár 15 éve tölt be különböző tisztségeket a bizottságban.

Ez idő alatt Sefcovic három bizottsági elnök is váltotta egymást a szervezet élén: José Manuel Barroso, Claude Juncker és Ursula von der Leyen. Sefcocvic jó eséllyel pályázik arra, hogy letaszítsa az első helyről Wilhelm Haferkamp a német szociáldemokrata politikust, aki 1967 és 1985 között 18 éven át (6,397 nap) volt biztos. Amennyiben Sefcovic újra biztos lesz, ez 2027. április 8-án fog megtörténni.

Sefcovic jelenlegi beosztására a spanyolok pályáznak leginkább, akik egy atomenergia-ellenes jelölttel, Teresa Riberával szereznék meg a pozíciót. 

A legnépszerűbb portfóliók most a pénzügyi és kereskedelmi területekhez kapcsolódnak, idén is számos ország igyekszik egy ilyen területet megszerezni magának. Ausztria az 52 Magnus Brunnertől reméli a sikert, aki jelenleg pénzügyminiszter és az Európai Néppárt osztrák delegációjának vezetője az Európai Parlamentben.

Írország a 47 éves Michael McGrath volt pénzügyminiszterrel őrizné meg a pénzügyi szolgáltatásokért, pénzügyi stabilitásért és tőkepiaci unióért felelős pozícióját. A Politicio szerint azonban nehéz lesz eladni az „újrázást” egy másik jelölttel. Szlovénia szintén valamilyen gazdasági területet szeretnél elcsaklizni, az ő jelöltjük Tomaz Vesel, jogász, a szlovén számvevőszék korábbi elnöke.

Piotr Serafin, aki jelenleg Lengyelország EU-nagykövete – és Donald Tusk megbízható szövetségese – várhatóan a befolyásos posztokért, köztük a költségvetésért száll versenybe. Ismerve Donald Tusk uniós karrierjét, meglepő lenne, ha Varsónak nem sikerülne egy fontos biztosi helyet szereznie a testületben. 

Csehország okosan, az utóbbi években rendkívül fontossá vált energetikai biztosi pozícióra pályázik. Prága Jozef Síkelat  jelölte, aki jelenleg ipari és kereskedelmi miniszter. 

Ciprus Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosának pozíciójára Costas Kadist jelölte. Costas Kadis környezettudományi professzor, aki már miniszter is volt országában, legutóbb mezőgazdasági, vidékfejlesztési és környezetvédelmi tárcavezető. 

Az észtek az éppen leköszönő Kaja Kallassal húznák be a blokk külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének helyét. Kallas bár határozott oroszellenes retorikát folytatott kormányzása alatt, abban viszont nem látott kivetnivalót, hogy férje az oroszokkal üzletel. Korábban Kallas neve felmerült lehetséges NATO-főtitkárként is, arra a pozícióra viszont inkább Mark Rutte volt holland kormányfőt választották meg. 

Ezt is ajánljuk a témában

Görögország Apostolosz Tzitzikosztaszt, Közép-Macedónia kormányzóját szeretné a következő európai biztosának. Málta Glenn Micaleffet jelöli biztosnak, aki júniusban mondott le a Robert Abela máltai miniszterelnök melletti kabinetfőnöki tisztségéről.

Svédország Jessika Roswallt jelölte biztosnak, Roswall 2022 óta tölti be a svéd kormányban az uniós ügyekért felelős miniszteri pozíciót. Litvánia a kemény oroszellenes Andrius Kubiliut jelölte biztosnak, aki korábban kétszer is volt miniszterelnök, jelenleg az Európai Parlamentben tengeti napjait képviselőként. Finnország pedig Henna Virkkunnen EP-képviselőt jelölte.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. augusztus 22. 17:35
Brüsszel, von der Leyennel az élen a világ legmélyebb katlanja, a benne fortyogó korrupciós kogyvalákkal. Von der Leyen bármihez hozzányult, azt tönkretette, most is hozza a formáját. Bár bolygónk bajai baljóslatúan bokrosodnak, Bölényként bömbölő, bukott bajkeverő betyárok Bírálgatják büszke bajnokunk békés buzgalmát. Bárdolatlan, becstelen blöffölés, bizony barátaim. Balgatag bürócsődörök becsvágya burjánzik, Botozásra, belezésre, boncolásra bujtogatnak. Bizalmat bitorló bennfentesek becsmérelnek, Beteges bárgyúság, bűnös, borgőzös borzadály. Botrányosan bomlasztó, békétlen, botor beszéd, Bujkáló, bugyuta besúgók bókolgatnak beszarin, Burjánzó, bávatag butaság bugyborékol belőlük, Bágyadt bölcsesség borús bűntudattal bódorog. Belföldön bünös barbárok bujtogatnak bugrisokat, Bolsevik baromságokat bégetve bubikat bepaliznak, Bizalmaskodó bohémséggel bókolnak bácsikáknak. Büneitekért Belzebúbnak bugyraiban bünhödjetek.
atti64
2024. augusztus 21. 20:33
A NÁCI PATKÁNYOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hekimeki
2024. augusztus 21. 19:59
Ez a büdös vén kurva és golyó érett már......
Camael
2024. augusztus 21. 19:52
olyan embereket fognak pozíciókba tenne, akik meg fogják tartani az orosz ukrán háborúban elért sikereket, vagyis foggal körömmel védeni fogják a szankciók fenntartását, akkor is ha az EU feje fölött békét kötnének
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!