Ezért sikerült az ukránoknak meglepni az oroszokat Kurszknál

2024. augusztus 18. 10:40

Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő szerint az ukránok betörésének Oroszországba csak akkor lesz katonai jelentősége, ha Kijevnek sikerül megtartania az elfoglalt területeket. De erre nincs sok esély.

2024. augusztus 18. 10:40
PUTYIN, Vlagyimir

Nyitókép: MTI/AP/Kreml pool/Gavriil Grigorov

 

Oroszország olyan, mint egy hatalmas, lomha dinoszaurusz: nehezen indul meg, de amikor elindul, mindent legázol az útjában. Lehet, hogy nem elegánsan, és nem olyan módon, amiből aztán akciófilmet lehet csinálni Hollywoodban, de ezt többször láttuk a történelemben – vélekedett Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő az ukránok kurszki betörésével kapcsolatban a Hit Rádió Tűzvonalban című műsorában.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint mondta, akkor lett volna meglepve, ha az oroszok gyorsan felszámolják az ukrán akciót, hiszen Oroszországban elképzelhetetlenül nagy távolságok vannak.

Nagy méretű csapattesteket mozgatni mindenütt időbe telik, nem csak az oroszoknál – tette hozzá.

Castel arra is magyarázatot adott, miért tudtak az ukrán csapatok ilyen könnyedén behatolni Oroszországba.

„A katonai vezetők örökre egy olyan világban fognak élni, ahol az erőforrások szűkösek” – fogalmazott.

A erőforrások szűkössége miatt – folytatta – priorizálni kell az értékeket, amelyeket meg akarunk védeni, valamint azokat a fenyegetéseket, amelyek az értékeinket veszélyetetik.

Magyarán: ott védekezek, ahol az értékeim vannak vagy ahol a legvalószínűbb, hogy az ellenség támad.

„Azért sikerült az ukránoknak meglepni az oroszokat, mert ott támadtak, ahol az oroszok nem láttak egy ilyen támadásban semmilyen stratégiai logikát” – mondta.

Castel összehasonlította a mostani ukrán betörést a 2023-as ukrán ellentámadással is, amely esetében szerinte érthető volt stratégiailag, hogy miért ott támadnak Kijev csapatai, ahol.

Mikor ránézünk a térképre, nem jutunk egy ilyen következtetésre, hogy ha az ukránok ott támadnak, Kurszknál, akkor az valamilyen módon elősegíti őket a háború megnyeréséhez” 

– vélekedett Castel.

Hozzátette: azt használták ki az ukránok, hogy az oroszok nem tartották fontosnak azt  a határszakaszt.

A biztonságpolitikai szakértő azt is kifejtette, a védelemmel kapcsolatban mindig mélységben kell gondolkodni, arra ugyanis egyetlen ország sem képes, hogy a teljes határát ugyanolyan erőkkel megvédje. Ezért van, ahol a védelmi vonalat akár egyetlen emberrel is át lehet törni.

„Ha valaki mindenképpen át akar törni valahol, akkor meg fogja találni azt a pontot. Ez igaz minden országra” – jelentette ki Castel.

A biztonságpolitikai szakértő azt is kifejtette, ennek az ukrán támadásnak csak akkor lesz katonai jelentősége, ha Kijevnek sikerül megtartania a most elfoglalt területeket.

Castel ezzel kapcsolatban megjegyezte, erre nem csak ő nem számít, de nem tud róla, hogy bármelyik biztonságpolitikai szakértő reálisnak tartaná ezt a forgatókönyvet.
 

A teljes beszélgetést alább hallgathatja meg:

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. augusztus 19. 12:26
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** mordor türannosza, a zseb-cár parancsa: ** ** VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** ↓↓↓ !!! Kizárólag a FÉLkegyelmű prolik válaszoljanak !!! ↓↓↓ ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
EX_Terminator
2024. augusztus 19. 04:27
Megtartani lószart sem fognak tudni, de most sikeresen felbosszantották az oroszokat. Jó vége nem lehet.
fogas paduc
2024. augusztus 18. 18:07
Az ukrik ezen "győzelme" sokkal közelebbre hozta a vereségüket. K.b. ennyi értelme volt.
Unknown
2024. augusztus 18. 14:57
Nnna, valaki elmondja még, hogy mi történt kurksztól nem messze? Persze jó pénzért!😂🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!