Elon Musk cége hozza vissza az űrben ragadt asztronautákat

2024. augusztus 26. 15:45

A Boeing űrprogramjának dolgozói fel vannak háborodva, hogy a NASA Elon Muskhoz fordult segítségért.

2024. augusztus 26. 15:45
null

Nyitókép: NASA / AFP

Szégyenkeznek a Boeing dolgozói miután a NASA bejelentette, hogy a Nemzetközi Űrállomáson fennrekedt két asztronautát a SpaceX fogja visszahozni – számolt be a New York Post. Butch Wilmore és Suni Williams júniusban érkezett meg az űrállomásra, ahol elvileg nyolc napot töltöttek volna, de ott ragadtak, mert a Boeing űrhajójuknak hajtómű problémái adódtak, és szivárgott a hélium. 

A Boeing űrprogramjának az egyik dolgozója a Postnak elmondta: pofon a dolgozóknak, hogy egy rivális cég gépe fogja megmenteni az űrhajósokat. 

Gyűlöljük a SpaceX-et” 

– mondta a Boeing dolgozója. „Állandóan rondán beszélünk róluk, és most ők segítenek ki minket.” Az űrprogram dolgozója szerint a Boeingnél a „wc szintjén van a morál.” A cég azt állítja, hogy biztonságban haza tudta volna hozni a két űrhajósát. 

A NASA azonban úgy döntött, hogy a SpaceX-hez fordul segítségért, miután több mint két hónapig tesztelte a Boeing Starliner űrhajóját, amely még mindig a Nemzetközi Űrállomáshoz van dokkolva.

A Boeing űrhajója közvetlenül a felszállás előtt héliumszivárgást szenvedett, és a szivárgás egyre súlyosabbá vált.

Az űrhajó hajtóműve is többször is meghibásodott. Bár azóta számos ilyen problémát sikerült enyhíteni, a NASA szerint a legbiztonságosabb döntés az, hogy Wilmore és Williams a SpaceX Dragon Crew-9 küldetésének részeként tér vissza 2025 februárjában. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ügyvéd
2024. augusztus 27. 17:44 Szerkesztve
Egy "ülésért" a Boeing 90 milliót kap (na ha végre sikerülne))) a SpaceX 60 milliót......
ügyvéd
2024. augusztus 27. 17:40 Szerkesztve
Musk 2,6 NASA milliárdból megcsinálta a Dragont, ami 2020 ban már embert vitt az űrbe és azóta is. A Boeing az ugyanerre kapott 4,2 milliárdból (!!!) erre a mai napig képtelen. (Pedig egyszerre kezdték a fejlesztést!)
Stingary76
2024. augusztus 27. 10:31
További probléma, hogy a Boeing kihagyta az automata dokkoló és lecsatlakozó rendszert, mondván, hogy úgyis az űrhajósok fogják azt végrehajtani...azóta ezen mókol a Boeing gárda, hogy ugyan hogyan tudják majd egyáltalán lecsatlakoztatni az ISS-ről..
Zsolt75
2024. augusztus 26. 18:37
Már csinálják a maketteket a Marsra, de két szerencsétlent nem tudnak lehozni 400 km-ről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!