Elkezdődött: „Irán úgy döntött, megtámadja Izraelt”

2024. augusztus 05. 19:06

Irán a muszlim országoktól kér engedélyt Izrael elleni háborújára.

2024. augusztus 05. 19:06

Nyitókép: Hossein Beris / Middle East Images / Middle East Images via AFP

„Irán tájékoztatott minket, hogy meg kívánja támadni Izraelt” – közölte Yisrael Katz izraeli külügyminiszter ma este a The Jerusalem Post információi szerint. A lap információi szerint intenzív diplomáciai erőfeszítések zajlanak annak érdekében, hogy a Hamász vezetője, Iszmáíl Hanije kiiktatása után elkerülhető legyen a közvetlen izraeli-iráni háború.

A külügyminiszter a bejelentést követően jelezte azt is: „A világnak meg kell fizettetnie Iránnal mindennemű agresszív akció árát, amelyet az végrehajt.”

A lap úgy tudja: miután Izrael és Irán nincsenek közvetlen diplomáciai kapcsolatban,

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter volt az, aki Ali Bageri iráni külügyminiszter üzenetét átadta

izraeli kollégájának.

Ali Bageri iráni külügyminiszter ma összehívta a Teheránban állomásozó nagyköveteket, hogy közölje velük: „Mindannyiunk morális kötelessége és felelőssége, hogy ne maradjunk csendben a megszállás, az elűzettetés és a palesztin nép kiirtása láttán”, mert „a gonoszság és igazságtalanság láttán közönyt és megbékélést tanúsítani morális hanyagság, amely a gonosz terjedését okozza”. 

Irán emellett elérte azt is, hogy a Muszlim Együttműködés Szervezete (OIC) szerdán főhadiszállásán, a szaúd-arábiai Dzsiddában rendkívüli ülést tartson. Irán a Guardian információi szerint arra próbálja majd rávenni ezen a fórumon a muszlim országokat, hogy támogassák Izraellel szembeni válaszcsapásait. A nemrég elhunyt iráni elnök, Ebrahim Ráíszi korábban sikertelenül próbálta elérni ugyanezt a muszlim országoknál.

Bár Antony Blinken amerikai külügyminiszter már mára várta az izraeli támadást, elképzelhető, hogy az a szerdai találkozó utánra marad, és mértéke is függ majd attól, mit hajlandók eltűrni vagy támogatni a világ muszlim országai.

 

Összesen 486 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. augusztus 07. 15:23
Izrael eddig mindig kihasználta, hogy a világ másfelé figyelt. Ügyesen. Olyatt tett amit ha másutt nem lenne komoly konfliktus nem tett volna meg. Most ukrajna kapcsán szétzúzta a hamaszt. Irán szerintem a tajwani esetnél jön.😀
Spiritmonger
2024. augusztus 06. 20:32
Irán addig rázza a pofonfát, amíg leesik onnan a nyakába a termés. Jelenleg a perzsák kizárólag azért nincsenek még visszabombázva a pattintott kőkorszak technikai színvonalára, mert az oroszok és a kínaiak bevédték a seggüket. Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy egy amerikai támadás esetén Irán orosz és kínai segítség nélkül fél óránal tovább rendelkezne bármivel, amit infrastruktúrának lehet nevezni. Az amerikai és az izraeli légierő és rakétatüzérség szűk fél óra alatt söpörné el az iráni civilizációt, mindezt tömegpusztító fegyverek nélkül, pusztán precíziós csapásokkal. Hidak, gátak, erőművek, repterek, pályaudvarok, trafóállomások, alagutak, csővezetékek, olajkutak, bányák, rádiótornyok, tv-adók, vízvezetékek, nukleáris reaktorok lennének múlt időbe téve. Ehhez jönne egy kevés belpolitikai káosz a börtönök erőszakos megnyitásával és százezernyi bűnöző kiengedésével és Irán soha többet nem lenne tényező.
kunfia1
2024. augusztus 06. 09:38
zabszemkunfia1 2024. augusztus 05. 23:58 • Szerkesztve Kimaradt a szarból, mint mindig és nem küld senkinek, semmi fegyvert... :)) És azt mondja kössetek békét! Jééé... " Netán Nyaúéknak nem ezt mondta.... Jéééé!
muszlim1970
2024. augusztus 06. 08:06
Ha majd lesz atom!!!Addig semmi értelme!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!