Elképesztő áttörés: Vasember mechanikus szívét kapta meg egy ember Texasban

2024. augusztus 01. 11:18

A tudósok továbbra is keresik a módját annak, hogyan lehetne még tovább növelni a szerkezet hatását.

2024. augusztus 01. 11:18

Nyitókép: X-fotó

Nem mindennapi orvosi bravúrról érkezett hír a napokban: most először ültettek be egy páciens mellkasába mechanikus szívet, amely ugyanazt a technológiát használja, mint a nagysebességű vasútvonalak.

A BiVACOR által gyártott szerkezet sokak életét mentheti meg a jövőben

– húzta alá a beültetést végző Texasi Szívintézet közleményében.

A szóban forgó szív egy titánból készült, egyetlen mozgó alkatrésszel rendelkező, biventrikuláris forgó vérpumpa, amely egy mágnesesen lebegő rotor segítségével pumpálja a vért, és ezáltal helyettesíteni tudja a meghibásodott létfontosságú szerv mindkét kamráját – ismertették.

Hozzátették, nem véletlen, hogy a transzplantációról sokaknak a 2008-as Vasember című kasszasiker jutott eszébe, hiszen a filmben is csak úgy tudták megmenteni Tony Stark életét, miután egy tüzérségi lövedék átszúrta a szívét, hogy egy különleges mellvértet kellett viselnie, mely nem engedte, hogy az megálljon. Ezt később egy úgy nevezett Arc Reactorral bővítették ki, amely gyakorlatilag egy műszívnek felel meg – idézték fel a kommünikében.

Több mint tízéves munka eredménye ért be

A BiVACOR egyébként már több mint tíz éve dolgozik ezen az eszközön. Beszámolójuk szerint a mágnesesen lebegtetett rotor használatának legnagyobb előnye a készülék vérkeringtető funkciójának működtetéséhez az az, hogy nincs igazán súrlódás, amely káros lenne ezekre a szerkezetekre nézve. Közben 

a tudósok továbbra is keresik a módját, hogyan lehetne még tovább növelni a hatását.

Bár a készülék korántsem az első műszív – az első sikeres beültetés 1969-ben történt –, de ez az első olyan szerkezet, amely a mágneses felhajtómű-technológia ezen újszerű technológiájával működik – magyarázták.

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. augusztus 01. 13:01
Elképesztően idióta cím, elképesztően silány cikk. Semmiben nem az első ez a műtét, a BiVaCORnak ez az első, de ez egy cég a sokból..
EX_Terminator
2024. augusztus 01. 11:30
ELTAKARODTOK VAGY MEGDÖGLÖTÖK CSAK AZÉRT MERT AZT MERÉSZELITEK KÉPZELNI HOGY EZT KÖTELESEK VAGYUNK MEGTŰRNI EZEKKEL KÖTELESEK VAGYUNK SZÓBA ÁLLNI!!!
konstantinapolyi
2024. augusztus 01. 11:28
Mágnes közelébe ne menjen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!