Egyre népszerűbb a Dondurma: mutatjuk, mi az és hogyan lehet megenni

2024. augusztus 02. 12:45

Törökország egyre többet exportál ebből az ételből

2024. augusztus 02. 12:45

Nyitókép: mado.menu 

A Törökország déli Kahramanmaraş (vagy röviden Maraş) tartományban gyártott dondurma lefordítva „fagylaltot" jelent, de ez a fagyasztott török finomság nem olyan, mint bármely más fagylalt. A dondurma híres vastag, sűrű és nyújtható textúrájáról, és ahelyett, hogy tölcsérből nyalnánk, tányéron, késsel és villával fogyasztjuk – írja cikkében a BBC.

Tej és salep

A lap által megszólaltatott Mehmet Vanlı desszertmester fél évszázada készíti ezt a fajta édességet. A mesterséget a család legidősebb testvérétől tanulta, aki a Mado nevű, Törökország legikonikusabb dondurma-láncát vezeti, amely országszerte több mint 300 helyet üzemeltet.

Hagyományosan a dondurma egyetlen összetevője a tej (ebben az esetben kecske-, juh- és tehéntej keveréke), a salep (orchidea hagymás liszt) és a répacukor.  

Ha igazán eredetit szeretnénk enni, akkor tiszta kecsketejet kell használni. Az állag érdekében minőségi salepet használnak a hegyekből.

A dondurma nem olvad a napon

Érdekesség, hogy a dondurma egyetlen ellensége a szél. A nap melegében a dondurma nem olvad el könnyen, de a szélben igen – magyarázta Vanlı, hozzátéve, hogy Maraş éghajlata a forró, száraz nyarakkal és a hideg, száraz telekkel optimális feltételeket biztosít a dondurma előállításához.

Mint mondta, az egyik legfontosabb tényező, amely Maraş tartományt Törökország vezető fagylaltgyártójává teszi, éppen az, hogy az itteni fagylalt nem olvad el könnyen, köszönhetően a magas glükomannán-tartalmának. Ennek a tulajdonságának köszönhetően minden városba eljuthat.

Növekvő termelés

A Törökországban kedvelt hazai fagylalt előállítása 2023 februárjában veszélybe került, amikor két 7,7 és 7,6-es erősségű földrengés rázta meg az országot, mintegy 53 000 ember halálát okozva. A földrengés epicentruma pedig éppen a dondurma előállítás legfontosabb körzetében volt. 

A tragédia ellenére az ottani termelők képesek voltak fenntartani, sőt növelni termelésüket. 

A tartomány 2022-ben 100 000 tonna dondurmát termelt és 2,5 millió dollár értékben exportált, míg 2023-ban ezek a számok 120 000 tonnára és 3 millió dolláros exportra emelkedtek.

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. augusztus 02. 14:41
"orchidea hagymás liszt" Itt engem elvesztettek.
nempolitizalok-0
2024. augusztus 02. 13:51
Nekem ott a sült rizs nagyon bejött.
Ernest01
2024. augusztus 02. 13:05
Aki nem akarja egy az egyben viszont látni ,az egyen babot mert csak attól olvad!
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2024. augusztus 02. 12:58
JÓ LESZ GÁZOLAJ HELYETT A TEHERAUTÓKBA?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!