„Ilyenben még nem volt részem” – másodpercekig tartó szabadesés, pánik a magyar válogatott repülőgépén
Tombolt a vihar, ezért komoly rutinra volt szüksége a pilótának.
Törökország egyre többet exportál ebből az ételből
Nyitókép: mado.menu
A Törökország déli Kahramanmaraş (vagy röviden Maraş) tartományban gyártott dondurma lefordítva „fagylaltot" jelent, de ez a fagyasztott török finomság nem olyan, mint bármely más fagylalt. A dondurma híres vastag, sűrű és nyújtható textúrájáról, és ahelyett, hogy tölcsérből nyalnánk, tányéron, késsel és villával fogyasztjuk – írja cikkében a BBC.
A lap által megszólaltatott Mehmet Vanlı desszertmester fél évszázada készíti ezt a fajta édességet. A mesterséget a család legidősebb testvérétől tanulta, aki a Mado nevű, Törökország legikonikusabb dondurma-láncát vezeti, amely országszerte több mint 300 helyet üzemeltet.
Hagyományosan a dondurma egyetlen összetevője a tej (ebben az esetben kecske-, juh- és tehéntej keveréke), a salep (orchidea hagymás liszt) és a répacukor.
Ha igazán eredetit szeretnénk enni, akkor tiszta kecsketejet kell használni. Az állag érdekében minőségi salepet használnak a hegyekből.
Érdekesség, hogy a dondurma egyetlen ellensége a szél. A nap melegében a dondurma nem olvad el könnyen, de a szélben igen – magyarázta Vanlı, hozzátéve, hogy Maraş éghajlata a forró, száraz nyarakkal és a hideg, száraz telekkel optimális feltételeket biztosít a dondurma előállításához.
Mint mondta, az egyik legfontosabb tényező, amely Maraş tartományt Törökország vezető fagylaltgyártójává teszi, éppen az, hogy az itteni fagylalt nem olvad el könnyen, köszönhetően a magas glükomannán-tartalmának. Ennek a tulajdonságának köszönhetően minden városba eljuthat.
A Törökországban kedvelt hazai fagylalt előállítása 2023 februárjában veszélybe került, amikor két 7,7 és 7,6-es erősségű földrengés rázta meg az országot, mintegy 53 000 ember halálát okozva. A földrengés epicentruma pedig éppen a dondurma előállítás legfontosabb körzetében volt.
A tragédia ellenére az ottani termelők képesek voltak fenntartani, sőt növelni termelésüket.
A tartomány 2022-ben 100 000 tonna dondurmát termelt és 2,5 millió dollár értékben exportált, míg 2023-ban ezek a számok 120 000 tonnára és 3 millió dolláros exportra emelkedtek.